Arjan gaat op een nostalgische ijscokar rijden, net zoals zijn opa in de jaren 60

ZELHEM - Het is voor veel mensen jeugdsentiment. Een landerige, warme dag en dat je dan plotseling de blij makende bel van de ijscoman hoort. Arjan Berendsen heeft dat gevoel helemaal, want in de jaren zestig reed zijn opa op zo'n ijscokar. En de geschiedenis herhaalt zich, want deze zomer rijdt hij er zelf op.

Hij liep er eigenlijk per toeval tegenaan. Museum Dronte had een ijscokar op Marktplaats staan en Berendsen herkende hem direct als het type bromkar, waarop zijn opa reed voor het Doetinchemse bedrijf Siebelink. "Dit was er ook één van Siebelink en ik dacht: die wil ik hebben."

Nostalg-ies

Op een aanhangwagen kwam de aankoop naar Zelhem en de afgelopen coronawinter bracht Arjan Berendsen heel wat uurtjes in zijn garage door. "We hebben hem helemaal uit elkaar gehad. Geschuurd, sommige delen zelfs gezandstraald en alles weer netjes in de verf gezet. De nieuwe naam van de ijscokar is 'Nostalg-ies'. Nostalgisch ijs zeg maar, maar dan op zijn Achterhoeks."

De letters werden geschilderd door leerlingen van de schildersvakopleiding in Zutphen waardoor de ijscokar een mooie retrolook heeft gekregen. Waar de kar vroeger vol zat met ijs dat aan het eind van de dag onderuit de ijscokar liep, maakt Arjan gebruik van diepgevroren koelelementen.

Motorisch is de bromkar inmiddels ook helemaal opgeknapt en het enige wat er nog moet gebeuren is een keuring zodat hij veilig en legaal de weg op kan.

Witte pet

"En dan wil ik volgende maand ijs gaan verkopen. Ik krijg momenteel allemaal tips over welke route mijn opa altijd reed. Om hem zo echt mogelijk na te doen, wil ik langs die route vanille-, aardbei- en bananenijs gaan scheppen. Ik heb een originele schep en ook een originele bel op de kop getikt. Zo ben ik straks al van verre te horen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ZELHEM GEMEENTE BRONCKHORST
Deel dit artikel: