'Een hond is een moordwapen, als je die niet goed opvoedt', zegt hondentrainer

RUURLO - Is een hond agressief of wordt die agressief gemaakt? Hondentrainer Fred Ruysink uit Ruurlo hoeft niet lang na te denken over het antwoord, na het incident maandagochtend in 's-Heerenberg waarbij een politieagent een mastino napoletano moest neerschieten: "Zodra jouw hond achter een ander dier aangaat, ben je niet goed bezig."

Een dierenarts moest maandagochtend een agressieve mastino napoletano laten inslapen. De hond had in 's-Heerenberg een andere hond aangevallen en toen de eigenaresse zich uit de voeten wilde maken, hielden omstanders haar tegen en haalden de politie erbij.

De hond richtte zijn woede vervolgens op de politie. Uit noodweer schoot een agent de viervoeter neer. Wat tijdens het incident niet hielp: de bazin van de hond sprak geen Nederlands en Engels.

Zie ook: Politie schiet agressieve hond neer in 's-Heerenberg

"Dit ras moet goed opgevoed en begeleid worden", zegt hondentrainer Fred Ruysink in Ruurlo. "Een mastino napoletano is een grote hond, die weegt 65 tot 70 kilo en die houd je niet even tegen als er wat aan de hand is."

'Achter elke hond zit een verhaal'

De situatie die uiteindelijk leidde tot de dood van de hond, kent de hondentrainer niet, benadrukt hij. "Had de hond eerder al iemand of een ander dier gebeten? Hoe gedroeg die zich thuis? Ik kom als hondentrainer de gekste dingen tegen. Alles heeft een verhaal. Als je het niet goed doet, is een hond een moordwapen."

Ruysink praat over het trieste advies dat hij de eigenaren van een jonge leonberger gaf, een ras met een vriendelijk en zacht maar sterk karakter: "Er was geen land mee te bezeilen. Ik heb ze gezegd dat ze de hond beter konden laten inslapen."

Een hond die op een cursus leert wat mag en wat niet mag - en daarna eventueel een vervolgcursus krijgt - is geen probleem in de dagelijkse omgang, zegt Ruysink. "Je moet sowieso eerlijk leiderschap uitstralen. Wie een hond goed opvoedt, kan die gewoon los laten lopen. Zodra jouw hond achter een ander dier aangaat, ben je niet goed bezig."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: