Nieuws

Ruim 100 auto's gecontroleerd in strijd tegen afpersers De Groot in Hedel

Auto's werden doorzocht en de inzittenden gefouilleerd.
Auto's werden doorzocht en de inzittenden gefouilleerd. © Bart Meesters
HEDEL - Bij de A2 ter hoogte van Hedel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote verkeerscontrole gehouden. Meer dan 100 auto’s werden daarbij gecontroleerd en de inzittenden preventief gefouilleerd. Aanleiding voor de politieactie is de afpersing van fruithandel De Groot in Hedel. Eerder deze maand werden drie woningen beschoten in de Bommelerwaard.
Volgens de politie zijn bij de controle geen wapens aangetroffen. Er is wel opgetreden vanwege verkeersovertredingen. Een bestuurder was onder invloed van alcohol. Daarnaast is er een auto in beslag genomen van iemand die voor de derde keer zonder rijbewijs reed.
De politieactie is gehouden in de buurt van het fruitbedrijf in Hedel. Het gebied is vrijdag door de gemeente Maasdriel als veiligheidsrisicogebied bestempeld en dat blijft zo tot 2 juli. Dat betekent dat de politie daar in die periode preventief mag fouilleren. Politie, gemeente en justitie hopen daarmee de daders in de afpersingszaak te pakken.
Bekijk hier beelden uit Hedel. De tekst gaat eronder verder
In Hedel hield de politie een grote controle in verband met de afpersing van fruithandel De Groot.

100% controle

De politieactie, een zogeheten 100% controle, begon zaterdagavond en ging door tot zondagochtend vroeg. Al het verkeer vanuit de richting Utrecht dat vanaf de A2 de afrit Hedel nam, werd gecontroleerd. Daarbij werd ook een speurhond ingezet.
Tekst gaat verder onder de foto.
Een automobilist wordt gefouilleerd.
Een automobilist wordt gefouilleerd. © Bart Meesters
Volgens een correspondent ter plaatse had het merendeel van de gecontroleerde automobilisten begrip voor de actie. Burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel was ook bij de controle aanwezig.
De politie doet geen uitspraken over een eventuele verdere inzet van deze maatregel.

Lading cocaïne

De eigenaren en oud-medewerkers van fruithandel De Groot in Hedel worden sinds de zomer van 2019 geconfronteerd met zware bedreigingen en aanslagen. Toen werd een lading cocaïne aangetroffen in een van de fruittransporten en heeft het bedrijf de politie ingelicht. Afpersers eisten door middel van sms-berichten een vergoeding voor de geleden schade van 1,5 miljoen euro.