Eindexamens op punt van beginnen: 'Nieuwe regels zorgen voor verwarring'

HARDERWIJK - De eerste eindexamens gaan maandagmiddag weer van start. Een spannende dag voor de leerlingen van onder meer vmbo-school het Morgen College in Harderwijk. Gaan hier straks net zo veel vlaggen uit als eerdere jaren?

Teamleider Roel Teune denkt van wel. Hij ziet de examens met vertrouwen tegemoet, ook al was het lesgeven en de voorbereiding wel wat anders door de coronamaatregelen. "We hebben extra ondersteuning en bijlessen aangeboden om ze toch goed voor te kunnen bereiden", zegt hij. "En de leerlingen mogen dit jaar een extra vak wegstrepen. Daardoor wordt de slagingskans ook wel groter."

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Bioscoopzalen

Bijkomend voordeel is dat de leerlingen de afgelopen maanden alle lessen fysiek hebben kunnen volgen. De middelbare school besloot na de heropening van de scholen in maart bioscoopzalen af te huren om alle leerlingen fysiek les te kunnen geven, en tegelijkertijd voldoende afstand te kunnen houden. "Dat helpt ook, denken wij."

De tekst gaat verder onder de foto.

De gymzaal in Harderwijk is nu nog leeg. Foto: Omroep Gelderland

Het examen kan in Harderwijk wel gewoon in de gymzaal. Ook het Stedelijk Gymnasium Nijmegen heeft voldoende plek, zegt Rector Ronald van Bruggen: "De examentafeltjes staan natuurlijk altijd al op afstand, dus zo groot is het verschil niet. Voor andere jaarlagen wordt het nu wel extra passen en meten, zij hebben nu ook meer ruimte nodig door die 1,5 meter."

Klachtenlijn

Het LAKS, Landelijk Aktie Komitee Scholieren, opent vanaf maandag weer de centrale klachtenlijn over de examens. Woordvoerder Myriam van de Wiel verwacht een drukke paar weken. "Leerlingen zijn toch minder voorbereid op de examens, dus ik verwacht dat er bijvoorbeeld over de moeilijkheidsgraad van de examens wel veel klachten zullen komen."

Over de verzachtende maatregelen van het Rijk dit jaar komen nu al veel telefoontjes binnen. "Leerlingen mogen een extra vak wegstrepen, en de examens binnen twee tijdvakken afleggen. Daar is wel wat verwarring over merken we."

Volgens teamleider Roel Teune uit Harderwijk kiezen de meeste leerlingen er toch voor om alles in één tijdvak te doen. "Dan zit de stof en het leren nog het beste in je hoofd."

Eerste dag

Op de eerste dag van de eindexamens staat voor vmbo-leerlingen Duits of Nederlands op het programma. Voor havisten is dat bedrijfseconomie en vwo-scholieren beginnen met wiskunde. Om 13.30 uur gaan de examen officieel van start.

De examens gaan beginnen. Foto: Omroep Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: