Zo komt er meer kleur en leven op de dijk

DODEWAARD - Waterschap Rivierenland wil dat er meer variatie komt op de honderden kilometers aan dijken in onze provincie. De oplossing? Een ander maaibeleid.

"Als je hier staat, op zo'n klein stukje, zie je maar zo al zo'n twintig, vijfentwintig soorten staan", zegt dijkbeheerder Wim Cornelisse, terwijl hij naar de groene zoden onder zijn laarzen wijst. Om die soorten te behouden, en daarmee alle dieren en insecten die ervan leven, gaat het waterschap anders maaien. Ze beginnen vroeger dan eerst. En ze doen eerst alleen de zuidzijde.

Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Door deze verandering krijgt de vegetatie de kans om in het voorjaar weer op te komen. Als dat zover is, maait het waterschap de noordkant van de dijk.

Goed voor dijk en biodiversiteit

"Voortschrijdend inzicht", noemt Cornelisse de extra aandacht voor biodiversiteit. "Vroeger werd het gemaaid en het maaisel bleef liggen. Daarbij kwam allemaal stikstof vrij waardoor je weinig soorten overhield. We voeren het nu al zo'n jaar of vijftien af, waardoor je meer soorten krijgt. Dat is goed voor de doorworteling van de dijk en voor de insecten."

En volgens hem maakt het wel degelijk een verschil, ook omdat het waterschap zo'n 540 kilometer aan dijk heeft dat door verschillende gebieden slingert.

Op dit moment wordt ongeveer vijftien procent van de dijken gefaseerd gemaaid. Dat moet in de toekomst oplopen tot zo'n tachtig procent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: