Blokken in het laatste weekend voor de eindexamens

TIEL - Het zijn de laatste uurtjes vóór de eindexamens op middelbare scholen van start gaan. De spanning loopt op, en dus gebruiken leerlingen het weekend om nog even flink aan de slag te gaan. Zo ook op het Huiswerkinstituut in Tiel.

Bij het instituut werken eindexamenleerlingen volgens hun eigen planning aan de vakken die nog extra aandacht vragen. Het instituut biedt studiebegeleiding aan in kleine groepjes. "We maken samen met de leerlingen een planning en oefenen proefexamens", zegt eigenaresse Marianne Zuurdonk.

Meer tijd thuis

Zuurdonk is naast oprichter van het Tielse instituut ook bestuurslid van de koepelorganisatie Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten (LVSI). Een enorme toename van de vraag naar examenbegeleiding door corona bij de huiswerkinstituten is niet te zien.

"Dat zou je denken, maar ouders hebben ook meer tijd thuis om hun eigen kinderen te begeleiden, en kinderen hebben meer tijd die ze thuis doorbrengen. En de scholen zelf zetten ook zelf meer begeleiding en bijlessen in."

Benieuwd hoe de leerlingen de bijles ervaren? Bekijk de video hier. De tekst gaat eronder verder

Verwachtingen

Het Rijk maakt in februari bekend 8,5 miljard euro uit te trekken om de komende 2,5 jaar achterstanden door de coronapandemie weg te werken. Middelbare scholen krijgen gemiddeld zo’n 1,3 miljoen euro. Dat bedrag kunnen ze vrij besteden aan bijvoorbeeld extra bijlessen of studiebegeleiding.

Dat merkt ook Paul Blom van Blom op Maat examenbegeleiding in Ede en Barneveld. "Het is natuurlijk een heel ander jaar dan normaal. Maar ik merk ook dat veel ouders en leerlingen er wat soepeler mee omgaan als het even niet zo goed lukt. De verwachtingen zijn minder hoog."

'Vind het toch wel spannend!'

Voor de leerlingen zelf breekt natuurlijk een spannende tijd aan nu de eindexamens voor de deur staan. "Ik ben vooral teksten aan het oefenen, even aan het herhalen met woorden", vertelt havo-leerling Annemijn van der Kruk. "Ik wil graag mijn diploma op zak steken, maar vind het toch wel spannend."

Dat gaat ook op voor Roman Poulis. "Ik zal morgen wel wakker worden met spanning, maar ik heb het gevoel dat ik het ga halen. Ik heb goed geoefend, dus het moet wel lukken. Vooral bedrijfseconomie en wiskunde heb ik moeten bijspijkeren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
TIEL GEMEENTE TIEL ONDERWIJS EINDEXAMEN
Deel dit artikel: