Vrachtwagenchauffeurs willen meer loon en staken

GELDERMALSEN - Bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen wordt later vandaag gestaakt. De actie is een initiatief van FNV Transport en Logistiek. De bond wil onder meer 3,5 procent loonsverhoging voor de ruim 150.000 medewerkers in het beroepsgoederenvervoer.

Eerder was er onder meer een landelijke staking voor een hoger salaris en betere arbeidsomstandigheden en werd ook actie gevoerd in 's-Heerenberg. Willem Dijkhuizen, FNV-bestuurder: "Sindsdien zijn de werkgevers amper onze kant op gekomen. Terwijl wat wij willen echt niet veel is: beter loon, betere arbeidsomstandigheden en de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken."

Zie ook: Truckers willen betere cao, handtekeningenactie in 's-Heerenberg

De staking begint vanochtend in Nieuwegein en verplaatst zich daarna naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. FNV waarschuwt dat het niet bij deze actiedag blijft. "Voor de komende periode hebben we soortgelijke stakingen gepland staan. De bereidheid in actie te komen wordt steeds groter. We gaan door tot we een eerlijke cao hebben", aldus Dijkhuizen.

Cao liep al in 2019 af

De vorige cao liep eind 2019 af en werd verlengd tot 1 januari 2021. FNV en andere bonden wilden in november al onderhandelen over een nieuwe cao. Dijkhuizen: "De werkgevers probeerden daar steeds onderuit te komen, door de cao nogmaals te verlengen, onder de noemer crisis-cao."

Behalve loonsverhoging willen de bonden dat de lonen binnen drie jaar stapsgewijs worden verhoogd naar minimaal 14 euro bruto per uur. Verder moet er een regeling komen voor eerder stoppen met werken en dat vanaf 1 juli 2021 elk voertuig in het beroepsvervoer een standkachel en -airco heeft, of zo snel mogelijk krijgt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ECONOMIE GELDERMALSEN GEMEENTE WEST BETUWE
Deel dit artikel: