Voorlopig geen nieuwe windmolens van 185 meter hoog in Zutphen

EEFDE - De Raad van State geeft geen goedkeuring voor de bouw van drie windmolens van 185 meter hoog langs het Twentekanaal in Zutphen. Daarmee is de bouw van windpark IJsselwind Zutphen voorlopig van de baan.

Ter hoogte van bedrijventerrein De Mars in Zutphen en Eefde-West willen IJsselwind en Waterschap Rijn en IJssel drie windmolens bouwen. De Zutphense gemeenteraad stemde twee jaar geleden in met een nieuw bestemmingsplan en twee omgevingsvergunningen, die het initiatief mogelijk zouden moeten maken.

Geluidsoverlast en slagschaduw

Inwoners van Eefde-West stapten vorig jaar naar de hoogste rechter van ons land om de bouw van de windmolens tegen te houden. Ze vrezen voor geluidsoverlast, slagschaduw en gezondheidsrisico's en stellen dat dit onvoldoende is onderzocht en onderbouwd in de plannen.

De hoogste bestuursrechter geeft hen nu gelijk: ze stelt dat de plannen op diverse punten onzorgvuldig is vastgesteld. Zo is er onvoldoende rekening gehouden met geluidsbelasting en slagschaduw voor omwonenden. Er is gerekend met een norm voor het gehele park, terwijl dit afzonderlijk berekend had moeten worden.

Veiligheid

Daarnaast is er volgens de Raad van State niet goed gekeken naar de externe veiligheid. De windmolens zouden in de buurt van hoogspanningskabels komen te staan. Een losgebroken rotorblad zou ervoor kunnen zorgen dat er hoogspanningskabels los raken. Met dit risico is volgens de Raad van State onvoldoende rekening gehouden.

Omwonenden zeiden ook te vrezen dat zij door de bouw van één van de turbines te maken krijgen met bodemverontreiniging. De initiatiefnemers willen één windmolen namelijk bouwen op Fort de Pol, een voormalige stortplaats waar de bodem verontreinigd is. Volgens de Raad van State is onvoldoende onderbouwd hoe eventuele bodemverontreiniging voor omwonenden uitgesloten kan worden.

Teleurstelling

De initiatiefnemers, Waterschap Rijn en IJssel en IJsselwind, laten na de uitspraak weten teleurgesteld te zijn. “We werken hard aan onze ambitie om zelf duurzame energie op te wekken om zo klimaatverandering tegen te gaan. Het besluit is voor ons daarom een flinke tegenvaller. We gaan de uitspraak bestuderen en ons beraden op eventuele vervolgstappen”, aldus heemraad Antoinet Looman.

Ook voor de gemeente Zutphen heeft de uitspraak grote gevolgen. "Deze windmolens zouden een aanzienlijke bijdrage leveren aan onze klimaatdoelstellingen, een opgave waar we in heel Nederland en in Zutphen keihard aan moeten werken. Daarom zijn we teleurgesteld over het besluit. We nemen de tijd om de uitspraak goed te lezen en te onderzoeken welke stappen nu nodig zijn."

Zie ook: Zutphense raad steunt plan voor drie nieuwe windmolens langs Twentekanaal

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
EEFDE GEMEENTE LOCHEM
Deel dit artikel: