'Ik geniet nu van alles, ook van seks', vijftig worden hoeft helemaal niet erg te zijn

OOSTERBEEK - Onderzoek van marktonderzoekbureau Kien laat zien dat de helft van de Nederlanders opziet tegen 50 worden. Omdat ze denken dat het dan allemaal minder wordt. Maar op de markt in Oosterbeek denken ze daar anders over.

Miriam Schröder is 67 en koopt lekkere hapjes op de markt. "Ik voel mij prima, lekker vitaal en gezond", zegt ze, "en ik geniet van het leven. De jaren rijgen zich aaneen, maar als je leuke dingen blijft doen, gaat het gewoon goed."

Hoe was dat toen Miriam jonger dan 50 was? Zat ze toen tegen die drempelleeftijd aan te hikken? "Nee, daar heb ik eigenlijk nooit zo'n last van gehad. Ik ben gewoon doorgegaan met leven."

Mooie momenten

Heeft ze haar 50ste verjaardag groots gevierd? "Nee, wel toen ik 65 werd. Toen was de tijd er rijp voor om dat moment met vrienden en bekenden samen te delen" Nog tips voor de 50-minners? "Blijf actief, doe vrijwilligerswerk en blijf bewegen en zorg dat je gezond eet met veel groenten", somt Miriam op.

Tekst gaat verder onder de foto.

Miriam Schröder. Foto: Omroep Gelderland

Begint het leven pas bij 50? "Ja, je hebt veel ervaringen opgedaan en verdrietige momenten meegemaakt. Ook hele mooie momenten. Daarop bouw je gewoon verder. Dat geeft een bredere blik op het leven."

Seksleven

De 51-jarige Fahim Heyder die op de markt een kraampje heeft met exotische lekkernijen, is nooit bang geweest om 50 te worden. "Ik waak er wel voor om niet ongezond te leven, zegt hij. "Als ik maar gezond ben, dan maakt de leeftijd niet uit."

Leeft hij gezond? "Tot nu toe wel. Ik heb genoeg ervaring van die 50 jaren leven." Begint het leven pas bij 50? "Ja. Nu geniet ik van alles, van het weer, van de vrijheid en van het seksleven. Want je hebt meer ervaring."

En wat zijn Fahims tips voor mensen die nog 50 moeten worden? "Veel bewegen, sporten, geen rare dingen doen, maar wel seks. Dat is het belangrijkste."

Verslaggever George Borghouts sprak met Miriam en Fahim:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: