Ouderen beleven natuur dankzij virtual reality

Natuur is goed voor de gezondheid, dat was al bekend. Maar uit onderzoek blijkt dat alleen al het kijken naar natuur positief werkt. Daarom werken vier studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) aan een virtual reality film. Zo kunnen minder valide ouderen straks genieten van het Landgoed Oosterhout, waar ze zelf niet meer naartoe kunnen.

Niels Polak geeft zijn collega nog wat aanwijzingen voordat die de virtual reality camera instelt op het landgoed Oosterhout. Dat landgoed ligt er dit voorjaar weer prachtig bij. Precies zoals de ouderen het voorheen beleefden tijdens de activiteiten van ONS Gezondheidserf, het gezondheidscentrum in Oosterhout nabij Nijmegen.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Naar de ouderen toe

Maar als die ouderen niet meer naar het landgoed kunnen komen, dan brengen we het landgoed maar naar de ouderen toe, zo bedachten de HAN-studenten voor een stageopdracht. En werken ze nu aan een virtual reality film met het gespecialiseerde bedrijf VRIDZ, vertelt studente ergotherapie Anouk Vos. Voor games wordt virtual reality al langer gebruikt en ook bij trainingen komt de toepassing steeds meer van pas.

360 graden

De opnames op Landgoed Oosterhout worden 360 graden rondom gemaakt en dat zorgt voor een unieke ervaring voor de kijker. Omdat ook het geluid rondom wordt opgenomen, verandert ook het geluid net als in het echt. Niels Polak van VRIDZ: “Virtual reality wordt meestal in een bril getoond, en dan kun je je in een andere omgeving wanen. "

Rust ervaren

Uit onderzoek blijkt dat een natuurlijke omgeving goed is voor de gezondheid. Anouk Vos: “Het geeft rust en kan preventief werken. En uit onderzoek is ook gebleken dat alleen beeld ook effect heeft het ervaren van rust en het verminderen van stress.” En zo kunnen de ouderen straks vanuit hun luie stoel toch de positieve effecten van de natuur beleven. In juni moet de film af zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: