Nieuws

Coronapatiënten eerder naar huis door samenwerking huisartsen en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Longarts Jeroen Verheul in gesprek met een patiënt
Longarts Jeroen Verheul in gesprek met een patiënt © Ernst Jan Brouwer
EDE - Door de goede samenwerking en afspraken tussen huisartsen, thuiszorg en Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen patiënten met corona eerder naar huis. De eerste coronapatiënten zijn inmiddels vervroegd naar huis gegaan.
Door een goede afstemming tussen medisch specialist, huisarts en thuiszorg kunnen patiënten soms een paar dagen eerder het ziekenhuis verlaten. De huisarts neemt dan in samenwerking met de thuiszorg, de behandeling, vaak met zuurstof, over.

Overleg ziekenhuis en huisarts

Vanuit het ziekenhuis wordt contact opgenomen met de huisarts. Wanneer deze akkoord is om de patiënt over te nemen, regelt het ziekenhuis de transfer naar huis met de benodigde zuurstof en saturatiemeter, een apparaatje om via de vinger het zuurstofgehalte in het bloed te meten.
De patiënt en zijn mantelzorger krijgen in het ziekenhuis duidelijke uitleg over het gebruik van de saturatiemeter, de medicijnen en hygiënemaatregelen. Eenmaal thuis is er dagelijks contact tussen huisarts en patiënt en/of mantelzorger.
De huisarts kan altijd overleggen met de betrokken medisch specialist of dienstdoende COVID-arts, bijvoorbeeld wanneer onverhoopt de gezondheid van de patiënt verslechtert.

'Mooie en goede ontwikkeling'

‘Dit is een mooie en goede ontwikkeling voor de patiënt en de huisarts’, aldus Marije Hilhorst, directeur Zorg bij Huisartsen Gelderse Vallei. ‘Huisartsen kunnen op deze manier extra goede zorg bieden. Het is daarbij fijn dat er korte lijntjes zijn met de medisch specialisten, zodat de huisarts altijd kan overleggen waar nodig.’
Jeroen Verheul is longarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei en dus direct betrokken bij de zorg aan coronapatiënten. Hij vertelt: ‘Gemiddeld gaan er 2 tot 3 patiënten per week eerder naar huis op deze manier. Vanuit ons ziekenhuis waarderen we het erg dat huisartsen deze (na)zorg willen overnemen. Voor de patiënt is het fijn om eerder naar huis te kunnen, en in het drukke ziekenhuis ontstaat ruimte voor andere patiënten, waardoor mogelijk overplaatsingen naar elders worden voorkomen.’