Bewoners seniorencomplex zoeken vertier om coronacrisis door te komen

EDE - "Je wordt gewoon eenzaam, je bent overal van verstoten. Ik deed vrijwilligerswerk bij het buurthuis, maar dat ligt natuurlijk ook allemaal stil." Klaas Gerritse is één van de bewoners van het seniorencomplex De Zuiderkroon in Ede. Een plek waar, zoals op zoveel plekken, ouderen wonen die uit angst voor corona de deur bijna niet meer uitkomen.

Monique Oolders zag dat veel mensen somber werden. De bewoners (met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar) kwamen niet meer buiten, waren angstig en eenzaam. Ze kwam eerder alleen bij de Zuiderkroon om haar ouders zo nu en dan te bezoeken, maar sinds het coronavirus uitbrak is ze er wel drie of vier keer per week te vinden, om afleiding te geven.

Emotionele reacties

Monique voelde dat ze iets moest doen, dat ze moest opstaan voor deze mensen. In het complex werden geen activiteiten georganiseerd, iets waar in verpleeghuizen wel aandacht voor is. Ze organiseerde vorig jaar een bewegingshalfuurtje, optredens van bandjes en talloze andere activiteiten.

Een bandje in de binnentuin van de Zuiderkroon Foto: Monique Oolders

"De mensen reageren ontzettend enthousiast en blij op de activiteiten die er georganiseerd zijn. Sommige ook zelfs emotioneel." Monique krijgt berichten 'ik ben zo blij, ik ben even buiten geweest, ik heb mensen gezien, ik heb kunnen lachen, ik heb kunnen bewegen'. "Dat raakt mij ook heel erg en dat motiveert mij des te meer om andere activiteiten te gaan organiseren voor de mensen."

Leven in de binnentuin

En dus doet ze een beroep op Gelderland helpt. Ze zoekt mensen die een beetje leven in de binnentuin kunnen brengen. Ze denkt aan dansles, theater, een sportclinic, muziekoptredens, een creatieve middag, een bezoekje met dieren, maar ze staat eigenlijk overal open voor. De Zuiderkroon heeft een afgeschermde binnentuin waar veel coronaproof georganiseerd kan worden.

Klaas Gerritse: "We moeten het echt hiervan hebben. Het is heel belangrijk, het genieten van elkaar. Dat hoeft niet dagelijks, maar wel regelmatig. Vooral als je voor de rest niets erbuiten hebt."

Heb je een leuk idee of een mooi aanbod voor de bewoners? Reageer dan via Gelderland helpt.

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ZORG CORONA GELDERLAND HELPT EDE GEMEENTE EDE
Deel dit artikel: