Nieuws

Voetgangers moeten wegspringen voor passerende auto's, gemeente is het zat

Voetgangers moeten wegspringen voor passerende auto's, gemeente is het zat.
Voetgangers moeten wegspringen voor passerende auto's, gemeente is het zat. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Het nieuwe Vrijheidspark in Winterswijk oogt, zeker als het 'straks' groen is, uitnodigend. Ondertussen moeten voetgangers aan de kant springen voor passerende auto's en fietsers en parkeren automobilisten op de 'stoep'. Burgemeester Joris Bengevoord deelde maandagochtend hoogstpersoonlijk flyers uit om de nieuwe verkeerssituatie onder de aandacht te brengen van automobilisten.
De route door het Vrijheidspark is een doorgaande, drukke route, waar ook vrachtwagens gebruik van maken. De nieuwe weg is echter op sommige stukken erg smal met ruimte voor slechts één auto. Automobilisten lossen dat op door uit te wijken naar de 'stoep', oftewel het looppad voor de voetgangers die daardoor moeten uitwijken.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Voetgangers moeten wegspringen voor passerende auto's, gemeente komt in actie
"Het is wachten op ongelukken", zo stipte fractievoorzitter Loes ten Dolle van D66 al meerdere malen aan tijdens de gemeenteraadsvergadering. "De mensen moeten er nog aan wennen, het is een woonerf", zei wethouder Henk Jan Tannemaat, ter verdediging.

Bonnetjes

Er hangen inmiddels gele bordjes die erop wijzen dat het inderdaad een woonerf is, waar maximaal 15 kilometer per uur mag worden gereden. "De snelheid moet omlaag", zegt burgemeester Bengevoord. "Bovendien wordt er nu overal geparkeerd, daar gaan de politie en de boa's actie op ondernemen. Eerst nog bonnetjes met een waarschuwing, daarna een bekeuring. En er worden extra borden geplaatst dat het een woonerf is. Daar mag niet geparkeerd worden."
Directrice Beryl Grob van de St. Jozefschool zegt blij te zijn met de flyeractie, want ze trok al aan de bel bij de gemeente over de nieuwe verkeerssituatie. Bij de uitgang aan de achterkant van de basisschool, aan de Jeugdkerkstraat, kunnen de verkeersbrigadiers niet meer staan vanwege het ontbreken van een stoep. Aan de voorkant van de school razen de auto's voorbij.

Slagboom

"Het is een groot probleem", zegt Grob, die 's morgens en 's middags, op tijden dat de schoolkinderen gebracht en gehaald worden, de Schoolstraat het liefst 'voor een half uurtje' zou willen afsluiten met een slagboom of paaltje. "Het vrachtverkeer kan daar wel aan wennen."
Ze trekt samen op met de belendende kinderopvang, de buurt en de ouders. "We spreken de ouders er ook op aan dat ze hier voor school niet mogen parkeren. Heel veel meer kunnen we niet doen", aldus Grob.
Mochten de flyers niet het gewenste effect opleveren, wat dan? Het enorme, ronde 'bloemenperk' kleiner maken, zodat de doorgaande weg breder wordt? "We hebben er naar gekeken en we denken dat als de snelheid omlaag gaat, dat het dan moet kunnen", zegt Bengevoord. "Het belangrijkste is dat de snelheid omlaag gaat, het is geen racebaan."