Nieuws

Negatief reisadvies of niet, de camping van Janhenk in Frankrijk is al bijna vol

Janhenk Odink hoopt dat we in de zomervakantie weer naar het buitenland kunnen.
Janhenk Odink hoopt dat we in de zomervakantie weer naar het buitenland kunnen. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Het zijn spannende tijden voor campinghouders in het buitenland. Het kabinet maakt dinsdag waarschijnlijk meer bekend over de reismogelijkheden na 15 mei. Janhenk Odink uit Culemborg heeft goede hoop dat hij op zijn camping in Midden-Frankrijk weer landgenoten kan verwelkomen.
Op dit moment geldt er een duidelijk advies vanuit het kabinet: ga niet op reis. Dit algehele negatieve reisadvies voor de hele wereld geldt nog tot en met 15 mei. Het kabinet houdt dinsdag weer een persconferentie, waarop waarschijnlijk meer duidelijk wordt over de zomervakantie.
Janhenk Odink denkt dat de grenzen tegen die tijd wel weer open zijn. “Tenzij er vervelende varianten komen of iets anders waar we rekening mee moeten houden. Maar nu ga ik ervan uit dat we gewoon kunnen draaien.”

'Meer boekingen dan ooit'

Odink is eigenaar van de creatieve landgoedcamping Charme in Coullons, zo'n 150 kilometer ten zuiden van Parijs. De camping richt zich op Nederlanders die bijvoorbeeld graag workshops willen volgen op het gebied van zang, dans of theater. Aan animo is er volgens hem geen gebrek: er komen meer boekingen binnen dan de voorgaande jaren. “Kennelijk zijn er veel mensen die graag naar ons toekomen.”
Hoe het op andere campings in Frankrijk zit, weet hij niet. “We zijn geen gewone camping. Wij hebben een vrij vast publiek met heel veel mensen die terugkomen om het concept”, zegt Odink.

Geld terug

Mochten reizen naar Frankrijk straks toch worden afgeraden door de overheid, dan hoeven de campinggasten niet te fluiten naar hun geld. “Wij zeggen: als wij ons werk niet kunnen doen, dan storten we al het betaalde geld terug. Dat lijkt me reëel.”
Het zou een flinke kostenpost betekenen, aangezien er geen Fransen naar zijn camping komen. Op wat Vlamingen na ziet Odink alleen landgenoten in Coullons. “We hebben een buffer opgebouwd waardoor dit mogelijk is”, aldus de Culemborger.
Luister naar het gesprek met Janhenk Odink op Radio Gelderland: