Een bosje tulpen op Moederdag, roze of paars natuurlijk

EDE - Bloemen, daarvan zien ze er meer dan zat bij bloemenveiling Plantion in Ede. In aanloop naar Moederdag zijn vooral tulpen populair. Normaal is het na Pasen einde oefening voor de tulp, maar door het koude weer is er op dit moment nog genoeg aanbod. Moeders zien het liefst de roze of paarse variant, weten ze bij de veiling.

Bij Plantion zijn 275 Nederlandse kwekers aangesloten. Moederdag staat normaal gesproken voor drukke tijden. Deze dagen is het nog steeds de tulp die veel wordt verhandeld en zondag vermoedelijk in heel veel vaasjes zal staan. In totaal gingen er dit jaar dik 25 miljoen tulpen onder de hamer in Ede. En nog wat preciezer: 25.217.096 stuks.

Prijzen

Waar veilingbedrijf Royal FloraHolland in Naaldwijk vrijdag nog wees op hoge prijzen door Moederdag, vinden ze dat in Ede nog wel meevallen. "De prijzen zijn door corona al tijden hoog", zegt een woordvoerster. "Telers nemen minder risico en telen dus minder bloemen, terwijl de vraag wel groot blijft. Mensen willen het thuis toch gezellig maken."

Bovendien komen er minder bloemen van teelbedrijven in Afrika. "Die gaan normaal dagelijks met passagiersvliegtuigen mee naar Nederland. Maar er vliegen natuurlijk een stuk minder vliegtuigen door corona", klinkt het.

Marges

Bloemisten zien zich, door het beperkte aanbod en de grote vraag, genoodzaakt hun prijzen te verhogen. Tot problemen lijkt dat vooralsnog niet te leiden, al moeten bloemenverkopers wel rekening houden met hun marges.

Wanneer de prijs van een tulp, roos, of chrysant weer daalt, laat zich volgens Plantion lastig voorspellen. "Dat is afhankelijk van hoe de situatie rond corona zich ontwikkelt. Maar de verwachting is wel dat consumenten de smaak te pakken hebben en meer bloemen blijven kopen", zegt de woordvoerster.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
EDE GEMEENTE EDE ECONOMIE
Deel dit artikel: