Prima tuinweer met Moederdag, maar houd de buien in de gaten

WAGENINGEN - Zondag is het Moederdag. Wie die dag op visite gaat met een bosje bloemen of een cadeautje, neemt iets extra's mee: aangename temperaturen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het zondag op verschillende plekken in Gelderland wel 24 tot 25 graden.

"Het wordt behoorlijk zonnig", voorziet meteoroloog Leon Saris van Weerplaza. "Wel ontstaan er in de loop van de middag stapelwolken. Bij deze temperaturen kunnen dan buien ontstaan, dat kunnen ook onweersbuien zijn. Mocht je zondag dus de barbecue tevoorschijn halen, houd dan om de tafel ook de regenradar in de gaten", aldus Saris.

Deze vrijdag regende het in de eerste uren in delen van Gelderland nog, terwijl op andere plekken zelfs hagel, onweer en natte sneeuw voorkwam. De neerslag trok niet lang daarna al weg uit de meeste gebieden. Voor de middag verwacht Weerplaza droge perioden. "Het wordt droog en we krijgen er zon bij, met zo'n 12 à 13 graden", denkt weerman Saris.

Zaterdag neemt de bewolking vanuit het westen toe. "We krijgen dan een bewolkte en regenachtige dag, bij een temperatuur van zo'n 13 graden", aldus Saris. "De wind draait naar het zuiden en neemt behoorlijk hoge temperaturen mee."

Hooikoorts

De stijgende temperatuur brengt met zich mee dat de kans op hooikoortsklachten groter wordt. De eerste grassoorten gaan namelijk bloeien. De graspollenperiode begint deze keer later dan anders door de aanhoudende kou. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich dit jaar ruim drie weken langzamer dan in het zeer vroege 2020.

Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin mensen de meeste overlast ondervinden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
WEER WAGENINGEN GEMEENTE WAGENINGEN
Deel dit artikel: