Nieuws

Wijchen treedt op tegen illegaal geplaatste fietsen

Fietsen in Wijchen
Fietsen in Wijchen © RN7
WIJCHEN - Handhavers gaan vanaf donderdag 13 mei optreden tegen fietsen die geparkeerd zijn op de Markt en de Kromme Elleboog in Wijchen.
Vanwege de grote terrassen en de markt op donderdag moeten hulpverleners, vrachtwagens met voorraden en bezoekers een goede doorgang hebben.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Wie naar het centrum van Wijchen gaat kan er eigenlijk bijna niet omheen; enorme borden met de tekst: 'Verboden fietsen te plaatsen op Marktplein'. Wie zijn of haar fiets daar toch gaat stallen, krijgt in eerste instantie een waarschuwing. Als na een half uur de fiets nog niet weg is, wordt de fiets door de gemeente Wijchen weggehaald. De eigenaar kan deze weer ophalen bij de gemeentewerf maar moet dan wel 10 euro betalen.

Belemmering

Vorig jaar juni werd deze regel ook al ingesteld. ''We zagen toen dat fietsen die hier gestald werden de doorgang belemmerden voor de noodhulpdiensten en voor de auto’s die hier de bevoorrading kwamen doen'', vertelt Henry van Galen van Toezicht en Handhaving Druten/Wijchen. Sinds de tweede lockdown was er geen probleem, aangezien er toch niet veel mensen hun fiets wilde stallen op het Marktplein.
Nu de coronamaatregelen worden versoepeld, staan verkeerd geparkeerde fietsen steeds meer in de weg. Van Galen: ''We zien nu met het open gaan van de terrassen en de winkels dat het weer drukker wordt in het centrum. Dus we kunnen ook weer een toename van fietsen gaan verwacht.''

Parkeerplaatsen elders

Fietsen kunnen nog wel op andere plaatsen gestald worden. ''In de aanvoerroutes naar de markt toe. Daar zijn nu ook extra beugels geplaatst en daar kunnen de mensen hun fietsen parkeren'', aldus Van Galen.
Ook na de coronacrisis zullen handhavers optreden tegen fout geparkeerde tweewielers, zo verwacht Van Galen.