Wageningse bijen steken hun tong uit als ze corona ruiken

WAGENINGEN - Bijen van Wageningse onderzoekers zijn getraind om hun tong uit te steken bij het ruiken van het coronavirus. Ze konden binnen enkele minuten training de geur herkennen bij besmette nertsen. Zo kunnen bijen straks helpen met diagnoses van ziektes stellen, denken Wageningse onderzoekers. Er is zelfs een chip op komst die dat kunstje van bijen na-aapt.

"Bijen kunnen vluchtige stoffen detecteren met een gevoeligheid van een deel per biljoen. Zo vinden ze een bloem enkele kilometers verderop en werden ze eerder ook al eens ingezet om met hun scherpe neus landmijnen op te sporen", aldus directeur Leon Schippers van InsectSense. Dat is het Wageningse onderzoeksbedrijf dat het onderzoek deed samen met Wageningse wetenschappers.

Pavlov-reactie

De bijen werden getraind volgens de methode van Pavlov, met suikerwater als beloning. "Daardoor gingen ze hun tong al uitsteken bij alleen al de geur, ook zonder het suikerwater. Met een onderzoek met meer dan 150 bijen is de best mogelijke training bepaald." De goede resultaten met nertsen waren later ook te zien in testen met monsters van mensen met corona.

InsectSense werkt nu aan de BeeSense, een machine om bijen te kunnen trainen. Ze maakten al een prototype van een machine die automatisch meerdere bijen tegelijk kan trainen en een biosensor waarin getrainde bijen diagnoses kunnen geven. De technologie kan een uitkomst worden voor ontwikkelingsregio's met weinig toegang tot medische technologie, maar waar ze wel bijen hebben.

In een volgende stap werkt het bedrijfje met Wageningen University & Research aan LumiNose. Dat is een biochip die met hulp van genen van insecten net zo goed kan ruiken als insecten zelf. Door machine learning leert die chip bovendien talloze typische geurtjes kennen van vluchtige stoffen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: