De regels voor reizen naar Duitsland zijn weer aangepast

DINXPERLO - Gelderlanders die volledig ingeënt zijn, mogen weer naar de deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW) in Duitsland reizen. Dat mag dan zonder negatieve coronatest, maar alleen voor essentiële reizen.

Een voorbehoud is er wel: het geldt alleen als iemand volledig is ingeënt en het is pas geldig twee weken na die volledige inenting. Dat blijkt volgens een woordvoerder van de Euregio na overleg met de deelstaat. Dat bewijs kan een verklaring van de GGD of arts zijn.

De deelstaat wacht dus niet op de invoering van een Europees paspoort. Nederlanders met een bewijs van inenting, hebben daarmee dezelfde rechten als inwoners van Duitsland.

Nog veel onduidelijkheid

Armin Laschet, minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, maakte afgelopen weekeinde bekend dat de regels per maandag 3 mei versoepeld zouden worden.

Het leidde in eerste instantie nog tot onduidelijkheid wat dat betekende voor Gelderlanders die naar Nordrhein-Westfalen willen reizen. Die duidelijkheid heeft de Euregio nu dus gekregen.

Al corona gehad

Volgens de woordvoerder van de Euregio moet je dus nog wél een negatieve test bij je hebben als je alleen nog maar de eerste van twee inentingen hebt gehad. Wel wordt nu bekeken of iemand die al van corona is genezen, ook dezelfde rechten als Duitsers krijgt. Die persoon mag dan niet langer dan zes maanden geleden genezen zijn.

De versoepeling geldt alleen voor het maken van essentiële reizen naar de Nordrhein-Westfalen: voor werk, voor zorg, voor school. voor bezoek aan je partner. Nordrhein-Westfalen vraagt af te zien van niet-essentiële zaken als winkelen of tanken.

Kortom, als Gelderlander mag je weer naar Duitsland zonder negatieve test:

  • als je al je inentingen hebt gehad. En dat pas twee weken na de volledig inenting.
  • alleen voor essentiële reizen.
  • met een bewijs van die volledige inenting.

Zie ook: ons liveblog over de coronacrisis

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
CORONA WEER DINXPERLO GEMEENTE AALTEN
Deel dit artikel: