Nieuws

'Je moet echt langzamer gaan rijden', helft rijdt regelmatig te hard

Op deze provinciale weg in Lieren gaat het vaak mis door hardrijders.
Op deze provinciale weg in Lieren gaat het vaak mis door hardrijders. © Luciano de Graaf
ARNHEM - De overheid is maandag gestart met een landelijke verkeerscampagne om automobilisten zich beter aan de maximumsnelheid te laten houden, vooral binnen de bebouwde kom en op provinciale wegen. 40 tot 60 procent van de automobilisten rijdt regelmatig te hard, stelt de overheid in een persbericht.
Een derde van alle dodelijke verkeersongevallen wordt mede veroorzaakt door te snel rijden, schat van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

10 tot 15 km te hard

De campagne richt zich vooral op automobilisten die 10 tot 15 kilometer te hard rijden. Zulke kleine overschrijdingen kunnen grote gevolgen hebben, zeker binnen de bebouwde kom. Op 30, 50 en 60 km-wegen zijn de gevaren het grootst, omdat automobilisten dan het vaakst in aanraking komen met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers.

Botsing harder

Ale je harder rijdt, is de remweg langer, de reactietijd die je hebt korter en bovendien is een botsing dan harder. Bij 40 km per uur bijvoorbeeld is de remweg van een auto ruim 6 meter langer dan bij 30. Op een natte weg is het nog 2 meter meer.
De campagne raadt verder aan om ook langzamer te rijden als de situatie daarom vraagt, zoals bij een school, bij drukte of bij slecht weer.