Nieuws

Wekeromse Zand: jonge moeflons en vroege vogelconcerten

Moeflon met jong
Moeflon met jong © Jeroen van Wijk
LUNTEREN - In natuurgebied Het Wekeromse Zand zijn ook dit jaar jonge moeflons geboren. De lammetjes hebben vaak maar een minuut of tien nodig voordat ze op hun poten kunnen staan. Dit in tegenstelling tot reekalfjes die hier veel meer tijd voor nodig hebben. Beide dieren komen voor op het Wekeromse Zand bij Ede. Het is een van de weinige nog actieve zandverstuivingen van Europa.
In de 19e eeuw hadden de zandverstuivingsgebieden in Noordwest-Europa een totale oppervlakte van zo'n 80.000 hectare. Daar is vrijwel niets meer van over. Van de stuifzandgebieden die er nog wel zijn, vind je de meeste in Nederland.

Mensenwerk

Zandverstuivingen ontstonden door menselijk handelen. Door overbegrazing verdween de oorspronkelijke vegetatie en ontstonden heidevelden. Die heide werd vervolgens afgeplagd om te worden gebruikt als bemesting voor landbouwgrond. Daardoor kwam de onderliggende zandlaag bloot te liggen. Door de wind verspreidde het zand zich over een steeds groter gebied. Uiteindelijk werden hele dorpen bedreigd door het stuivende zand.
De tijd dat stuifzandgebieden een bedreiging vormden, ligt ver achter ons. Doordat grote aantallen bomen werden geplant, kon het zand niet meer stuiven en verdwenen er steeds meer van deze gebieden. Nu zijn het juist de stuifzandgebieden die worden bedreigd door de omgeving. Als natuurbeheerders niet ingrijpen, wordt het zand overwoekerd door grassen, mossen en uiteindelijk bos.
Natuurfotograaf Jeroen van Wijk bezoekt samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink het Wekeromse Zand. Ze hopen jonge moeflons te zien. Ook genieten ze van de vele vogels die deze tijd van het jaar prachtige ochtendconcerten geven...
Luister naar de radioreportage (1-3)

Bijzondere planten en dieren

Op het zand zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot. Daarnaast is het gebied erg droog. Bijzondere plantensoorten en zeldzame vogels voelen zich er hierdoor thuis. Op het Wekeromse Zand groeien korstmossen als het hamerblaadje en de rode lucifer. De boomleeuwerik, nachtzwaluw en blauwe kiekendief kun je hier ook tegenkomen. De larven van de mierenleeuw graven er kuiltjes in het droge zand. Die dienen als vallen voor mieren, die op het menu van deze insecten staan.
In de bossen aan de rand van de zandverstuiving leven ook reeën. Al is het aantal reeën op het Wekeromse Zand beperkt, denkt Van Wijk...
Luister naar de radioreportage (2-3)

Gevonden!

Natuurgebied het Wekeromse Zand is één van de weinige plekken op de Veluwe waar de moeflon voorkomt. De wilde schapen met grote horens op hun kop zijn belangrijk voor de natuur hier. De van oorsprong Italiaanse dieren houden de vegetatie kort en zorgen er daardoor voor dat de stuifzandgebieden open blijven. In het zand vind je volop pootafdrukken van de moeflons. Op het Wekeromse Zand leeft een groep van zo'n veertig wilde schapen. De dieren zijn afkomstig van de populatie die in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn uitgezet op de Hoge Veluwe. Na een lange wandeling zien Jeroen en Laurens de dieren met eigen ogen. Het gaat om een groepje geiten met jongen...
Luister naar de radioreportage (3-3)
Het Wekeromse Zand wordt beheerd door Geldersch Landschap en Kasteelen. Het natuurgebied is van zonsopkomst tot zonsondergang toegankelijk voor publiek.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.