Nieuws

Montferland steunt verbouwing Gildehuis

Montferland steunt verbouwing Gildehuis
Montferland steunt verbouwing Gildehuis © REGIO8
BRAAMT - De gemeenteraad van Montferland heeft donderdagavond ingestemd met het plan voor de verbouwing van het Gildehuis in Beek. Daardoor komt een bedrag van 250.000 euro beschikbaar om het gebouw om te vormen tot dorpshuis voor inwoners van Beek én Loerbeek.
"Dit is een mooie eerste stap", vindt Chiel Berndsen, lid van de stuurgroep die het proces vanuit de dorpen begeleidt. Montferland heeft de gemeentelijke bijdrage, onder voorbehoud dat ook de provincie Gelderland een bijdrage van 200.000 euro toekent, beschikbaar gesteld. "Nu kunnen we met ons plan langs de provincie om het zo compleet te krijgen", vertelt Berndsen, die de hulp van Montferland een belangrijke stap vindt: "Als we ook de bijdrage van de provincie ontvangen hebben we voldoende groen licht om de schop in de grond te steken." Berndsen verwacht dat de stuurgroep rond de zomervakantie te horen krijgt of Gelderland meedoet: "Dan kunnen we eind van het jaar, rond oktober of november, beginnen met de de verbouwing."
Montferland twijfelde in maart nog of er voldoende draagvlak in de dorpen was voor het verbouwen van het Gildehuis. Tijdens de vergadering van 8 april bleek het door de stuurgroep aangetoonde draagvlak groot genoeg om de gemeente aan boord te krijgen. Onder andere carnavalsvereniging De Dösvlègels en voetbalvereniging 't Peeske staan achter het plan. "We verwachten van het college dat deze extra stap in het vervolg niet nodig zal zijn", gaf D66-raadslid Mark Heebing aan over de extra inspanning vanuit de dorpen. "Zodat de plannen sneller doorkunnen."

Iedereen welkom

Volgens Berndsen is het gebouw straks voor alle verenigingen en initiatieven uit Beek en Loerbeek toegankelijk: "De muziekvereniging kan hier repeteren en alle verenigingen uit Beek en Loerbeek die op zoek zijn naar onderdak zijn welkom." De stuurgroep verwacht echter niet dat het carnavalsfeest volgend jaar al in het Gildehuis plaats kan vinden. "Dan zijn we nog niet klaar", denkt Berndsen. "De verbouwing gaat waarschijnlijk een halfjaar tot driekwartjaar duren."
Foto: REGIO8