Nieuws

Compromis in Winterswijk over terrassen: 'Iedereen moet kunnen verdienen'

De warenmarkt in Winterswijk vorig jaar, op de locatie in de Spoorstraat. De warenmarkt blijft nu op de Markt.
De warenmarkt in Winterswijk vorig jaar, op de locatie in de Spoorstraat. De warenmarkt blijft nu op de Markt. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Door corona mogen terrassen uitbreiden. Maar vaak is die ruimte er helemaal niet, bijvoorbeeld als er markt is. Op het Winterswijkse marktplein zorgde dat vorig jaar voor ruzie tussen horeca en marktkooplui. Dit jaar grijpt de gemeente in en wordt de schaarse ruimte eerlijk verdeeld.
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Markt Winterswijk maakt geen plaats voor horeca
Er moest een besluit van het stadsbestuur aan te pas komen. Vorig jaar werden de terrassen uitgebreid als uitvloeisel van de coronamaatregelen. De warenmarkt moest tijdelijk zelfs verdwijnen. Het zorgde voor veel onrust op de populaire markt in Winterswijk, waar normaal gesproken ook veel Duitsers hun inkopen komen doen. Dit jaar is er zorgvuldiger en evenwichtiger nagedacht en heeft de gemeente een plan gemaakt waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Beter verdeeld

Ze voelden zich vorig jaar aan de kant gezet, de marktkooplui in Winterswijk. De markt werd zelfs tijdelijk opgeheven om de horeca meer ruimte te geven. Maar dit jaar is het beter verdeeld, vindt voorzitter van de marktvereniging Jan Pleiter: "Er is goed nagedacht en door de sta-eettafels waar mensen hun visje aan opaten weg te halen, is er meer ruimte ontstaan".
De gemeente wijst erop dat uitbaters hun terrassen vijfenhalve dag kunnen opzetten. Alleen tijdens de warenmarkt op zaterdag moeten ze iets inschuiven.

'Goed compromis'

Het eetcafé aan de Markt heeft dus op zaterdag minder tafels buiten beschikbaar. "En dat is wel jammer op de drukke zaterdag", vindt uitbaatster Sandra, ''Maar ik vind het een goed compromis. We moeten allemaal wat kunnen verdienen."
Toch zijn er ook kritische geluiden. Ten opzichte van de dagen dat de markt er is, heeft de horeca vooral concessies gedaan. Bij sommigen leefthet gevoel dat er vooral eisen werden gesteld, maar weinig ruimte tot compromissen was. De horeca wil niet tegenover de marktkooplieden komen te staan, vooral omdat zij hen alles gunnen. Ze willen in gesprek of er toch nog meer mogelijk is op dagen dat de markt in het centrum van het dorp gehouden wordt.
Carlijn Kiekebosch zit met haar bedrijf op het marktplein. Het doet haar goed om de sfeer van de markt weer op het plein te zien. "Ook de markt heeft het recht hier te staan, toen wij hier vijf jaar geleden de zaak kochten wist je dat de markt erbij hoort. Het brengt leven en reuring in het dorp. Natuurlijk is het voor ons in deze tijd prettiger om een groter terras te hebben. Maar we doen het ermee en wie weet wat de toekomst brengt? We doen allemaal ons best om hier zo goed mogelijk mee om te gaan."
"Je merkt dat iedereen in de paniek schoot vorig jaar", zegt secretaris Niek Oonk van de marktvereniging. "Iedereen heeft dan zijn eigen belangen en wil er zo goed mogelijk uitkomen. Het is nog een hele puzzel geweest om iedereen zo tevreden mogelijk te stellen. Er blijven punten te verbeteren, want niet iedereen is honderd procent tevreden. Ik denk wel dat we een goed compromis gesloten hebben zo. "
Zaterdag is de laatste marktopstelling met de sta-eettafels.