Bestuurder shovel riskeert celstraf na aanval op persfotograaf

BARNEVELD - De bestuurder (34) van de shovel waarmee de auto van een persfotograaf in een sloot bij Lunteren is geduwd, riskeert een gevangenisstraf van meerdere maanden. Dat zegt strafrechtadvocate Charlotte van Dooijeweert in Barneveld.

Op verzoek van Omroep Gelderland bestudeerde ze de beelden die de dashcam van persfotograaf Timothy maakte. Hij en zijn vriendin die ook in de auto zat raakten bekneld. De politie maakte woensdagmiddag bekend een derde verdachte te hebben opgepakt.

Zie ook: Derde verdachte opgepakt na aanval op persfotograaf in Lunteren

Het Openbaar Ministerie (OM) zal stevig inzetten op een veroordeling van de bestuurder, zegt Van Dooijeweert. "De vraag daarbij is onder meer of er een kans was dat de slachtoffers zouden kunnen overlijden door de actie van de shovelbestuurder. Dat is niet ondenkbaar. Een gevangenisstraf van enkele maanden zit er in zo'n geval wel in."

De beelden van het incident. De tekst gaat eronder verder.

Reed de bestuurder doelbewust op de auto in?

De 34-jarige man uit Lunteren die de shovel bestuurde wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Bij de veel zwaardere kwalificatie poging tot moord is het van belang dat kan worden bewezen of de shovelbestuurder de auto van de persfotograaf 'met voorbedachte rade' van de weg heeft willen rijden. Van Dooijeweert daarover: "Heeft de bestuurder er goed over nagedacht of in een flits gehandeld, dat is cruciaal."

Zie ook: Heftige beelden van bizarre aanval op persfotograaf Timothy en zijn vriendin

Aanvankelijk duwde de later opgepakte bestuurder van de shovel de auto van fotograaf Timothy alleen achteruit. Maar bij de tweede confrontatie verdween de auto met de twee inzittenden op de kop in de sloot.

'Superbedreigende situatie'

De advocate spreekt na het bestuderen van de beelden op de Krommehoekseweg in Lunteren van een 'superbedreigende situatie' voor de slachtoffers. "De tweede actie lijkt doelbewust."

Bij de rechtszaak weegt de rechtbank meer zaken mee, benadrukt Van Dooijeweert. "Heeft de bestuurder van de shovel wel of geen strafblad. En wat ook zwaar zal meewegen bij het oordeel van de rechtbank is de persvrijheid. En wat deed de shovel daar? Is die er speciaal bijgehaald om iemand iets aan te doen?"

De politie heeft de shovel woensdagmiddag in beslag genomen:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
BARNEVELD GEMEENTE BARNEVELD JUSTITIE LUNTEREN
Deel dit artikel: