Nieuws

'Parachutevrije dagen op Teuge', wil provincie

'Parachutevrije dagen op Teuge', wil provincie.
'Parachutevrije dagen op Teuge', wil provincie. © Omroep Gelderland
TEUGE - Als het aan de provincie Gelderland ligt komen er parachutevrije weekenddagen bij vliegveld Teuge. Op die manier moet er minder overlast zijn.
Het is een voorstel van het Gelders college. Het vliegveld Teuge viel sinds 2009 onder een regeling van het Rijk, dat wordt nu omgezet naar de provincie. De provincie onderzocht meerdere scenario's, van de vergunning laten zoals hij nu is tot het afbouwen van het aantal vluchten.
De meest duurzame optie is op dit moment nog niet te realiseren, goede regelgeving ontbreekt. In het voorstel komen er twee tot vier parachutevrije weekenddagen per maand. Het is aan de politiek hoeveel dagen dat precies wordt.
Parachutesprongen zorgen relatief voor veel geluidshinder. "Het is ook niet reëel om te denken dat dat binnen een paar jaar bijvoorbeeld elektrisch kan", zegt een ambtenaar.
Teuge heeft ook een natuurvergunning aangevraagd, dat heeft het op dit moment niet. Volgens een ambtenaar omdat Teuge er al was voordat de zogenoemde Natura 2000-gebieden werden aangewezen.
De politiek buigt zich de komende maanden over het voorstel.