Celstraffen geëist tegen medewerkers afvalbedrijf Ter Horst in Varsseveld

Een medewerker en een bestuurder van afvalbedrijf Ter Horst in Varsseveld moeten de cel in wegens fraude, als het tenminste aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. Dat bleek maandag voor de rechtbank in Zwolle.

De twee worden verdacht van het vervalsen van handtekeningen en het leiding geven aan die vervalsingen. Het draait allemaal om de inkoop van accu's. De zaak kwam aan het rollen na een grote inval bij het bedrijf in 2018. In hetzelfde jaar woedde er bovendien een grote brand bij de onderneming.

Er lag toen volgens de instanties asbest en accu's op plekken waar dat niet mag. Maar het OM verdenkt het bedrijf, een medewerker en een bestuurder ook van valsheid in geschrifte, bleek tijdens de zitting bij de rechtbank.

Mis bij inkoop

Ter Horst koopt accu's van bedrijven en verkoopt die vervolgens door. Alleen volgens het OM gaat het mis bij de inkoop. Klanten zouden veel minder hebben verkocht dan dat Ter Horst doet geloven.

Het OM zegt dat handtekeningen op inkoopfacturen zijn vervalst, de verkopende bedrijven zeggen de handtekening niet te herkennen en stellen dat ze veel minder aan Ter Horst hebben verkocht.

'Hebben handtekeningen niet vervalst'

De verdachten ontkennen en zeggen dat die klanten vaker langskwam dan dat ze zeggen. "Het is een goede kerel, ik zou niet weten waarom hij dit zou doen", zegt een van de verdachte tijdens de zitting over een van de klanten. Bij de inkoop van deze facturen werd contant afgerekend.

Als de verdenkingen van het OM kloppen, heeft Ter Horst op papier veel meer ingekocht dan in de praktijk werd geleverd. Waarom het bedrijf dat deed bleef op de zitting onbeantwoord. 'Hoe dan ook een economisch motief', concludeerde de officieer van justitie desondanks.

Accu's uit Duitsland?

Zij legde de link met een andere ontdekking tijdens de inval. Een vrachtwagen had accu's uit Duitsland bij zich, maar het ontbrak bij die lading aan de juiste papieren. Die accu's zouden dan kunnen worden geregistreerd in plaats van de zogenoemde aangekochte accu's.

'Weggezet als criminelen'

De inval drie jaar geleden had veel impact op de betrokkenen, zegt de bestuurder. "We hebben keihard gewerkt en worden nu weggezet als zware criminelen", zegt hij met tranen in zijn ogen. Hij zegt ook dat de inval het bedrijf veel schade heeft berokkenend. "Ik heb iedereen van vakantie terug moeten laten komen om met onze klanten in gesprek te gaan."

Het OM wil dat de bestuurder veroordeeld wordt tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Tegen de medewerker is twaalf maanden geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Tegelijkertijd wil het OM het bedrijf een boete van meer dan een ton op leggen.

Woensdag gaat de zaak verder. Dan zijn de advocaten van de verdachten aan de beurt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: