Slingeland en SKB: 'Startschotgala onverantwoord, ziekenhuizen helemaal vol'

DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem vindt het houden van een testevenement als het Startschotgala in Lichtenvoorde onverantwoord. "Het ziekenhuis ligt vol met hele zieke mensen. Meer kunnen we er echt niet bij hebben als het betekent dat er daardoor meer besmettingen bijkomen", zegt woordvoerder Saskia Steenbergen.

Steenbergen wijst erop dat als een bed vrij komt op de corona-afdeling van het Doetinchemse ziekenhuis, die plek direct wordt opgevuld. "Zo'n bed wordt dan overgenomen door een patiënt uit de rest van Nederland", zegt ze. "We zijn absoluut geen voorstander van zo'n evenement."

Ziekenhuis Slingeland plaatst vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de sneltesten voor de bezoekers aan het Startschotgala, op zaterdag 1 mei op de Schans in Lichtenvoorde, en schaart zich achter het protest in Breda. Daar is een petitie opgestart om te voorkomen dat zaterdag het festijn in de binnenstad, 538 Oranjedag, doorgaat.

Gemeente verantwoordelijk

Het kabinet legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de gemeente neer. Burgemeester Paul Depla van Breda wil de petitie, ondanks 335.000 handtekeningen, negeren. De gemeenteraad van Breda denkt daar anders over. Bij het festijn in Breda mogen net als in Lichtenvoorde ook 10.000 mensen naar binnen.

Steenbergen wijst ook op het hoge aantal besmettingen in de Achterhoek. "Met name in Oude IJsselstreek", zegt ze. "De ziekenhuizen liggen vol."

SKB

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk deelt de zorg over het risico op een toename van het aantal besmettingen. "We zijn doorlopend goed bezet op de IC en de corona-afdeling en dat is in dit geval geen positieve omschrijving. De druk is erg hoog, extra opnames kunnen we er niet bijhebben", zegt woordvoerder Hanneke Groot Nibbelink van het SKB. "De mensen zijn er wel klaar mee, maar de corona helaas nog niet."

Daar komt bij dat als er tijdens het Startschotgala ongelukjes gebeuren met bezoekers, dat ze dan naar het SKB worden gebracht. Dat geldt ook voor eventuele comazuipers of overmatige drugsgebruikers. "We zijn het dichtstbijzijnde ziekenhuis, die mensen komen hier om behandeld te worden", zegt Groot Nibbelink. "Maar het risico daarop lijkt mee te vallen, onze grootste zorg is het besmettingsrisico. Vooral ook omdat de sneltesten niet 100 procent betrouwbaar zijn."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
DOETINCHEM GEMEENTE DOETINCHEM GEZONDHEID CORONA
Deel dit artikel: