Gemeente laat per brief weten niet langer alle coronamaatregelen te handhaven

SILVOLDE - Oude IJsselstreek heeft in een brief aan winkeleigenaren in de gemeente laten weten twee coronamaatregelen niet langer te handhaven. In buurgemeente Doetinchem wordt er met gefronste wenkbrauwen gekeken naar de beslissing om de maatregelen niet na te laten leven.

"In Oude IJsselstreek handhaaf ik alleen niet op die vieruurstermijn", zegt burgemeester Otwin van Dijk tegen mediapartner REGIO8 over het niet handhaven van de eis aan consumenten om minimaal vier uur voor een winkelbezoek bij dezelfde winkel te reserveren.

De burgemeester geeft aan dat er wel gereserveerd moet worden om zo de gegevens van klanten te hebben. "Dat reserveren kan van tevoren, maar eventueel ook aan de deur."

'Ik kan dat niet uitleggen'

Oude IJsselstreek handhaaft daarnaast ook de maatregel dat niet-essentiële winkels maximaal twee buitenstellingen mogen hebben niet. "Essentiële winkels mogen wel uitstallingen voor de deur hebben en niet-essentiële winkels niet", aldus Van Dijk. "Dat betekent bijvoorbeeld dat een drogist wel een rek met tassen voor zijn deur mag hebben en de tassenwinkel ernaast niet. Dat kan ik niet uitleggen. Ik kreeg daar ook veel vragen over."

Van Dijk geeft aan zich te realiseren dat winkels het moeilijk hebben: "Ik wil op deze manier ruimte geven aan ondernemers en de volksgezondheid beschermen."

De beslissing van de Oude IJsselstreek valt niet in goede aarde in Doetinchem. Manager van het Binnenstadbedrijf Doetinchem, Louis van Andel, noemt het niet handhaven van de maatregelen 'stompzinning'.

'Dit is gewoon de wet'

"Niemand is blij met die regels, maar je ondermijnt ieder gezag", vindt Van Andel. "Inclusief dat van jezelf als gemeente. Oude IJsselstreek is een van de Achterhoekse gemeenten met de hoogste graad als het gaat om het besmettingen met het coronavirus. Iedereen in Nederland heeft het moeilijk, maar dit is gewoon de wet."

Van Andel verwacht niet dat er veel klanten speciaal daarvoor naar Oude IJsselstreek trekken en is teleurgesteld in die gemeente: "Je verwacht meer verantwoordelijkheid van de mensen en ook van de burgemeester."

Zie ook: ons liveblog over de coronacrisis

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!