Lokaal

Ook Tobias van Elferen (D66) keert niet terug als lijsttrekker bij Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen

Ook Tobias van Elferen (D66) keert niet terug als lijsttrekker bij Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen
Ook Tobias van Elferen (D66) keert niet terug als lijsttrekker bij Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen © RN7
NIJMEGEN - D66-fractievoorzitter Tobias van Elferen is in 2022 niet opnieuw beschikbaar om lijsttrekker voor zijn partij te worden bij de Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen. Dat laat hij weten in een video op zijn Instagram-account. Eerder deze week kwam CDA-fractievoorzitter Mark Buck met hetzelfde bericht naar buiten.

Nieuw bloed

"In een democratie hebben we het zo geregeld dat je ieder jaar nieuwe mensen mag kiezen, bijvoorbeeld in je parlement of gemeenteraad", zegt Van Elferen op Instagram. "Dat hebben we gedaan zodat er nieuwe ideeën komen in zo'n raad, maar ook om ervoor te zorgen dat als je iemand omkoopt je na vier jaar weer helemaal opnieuw moet beginnen. Daarvoor is het wel nodig dat er af en toe nieuwe mensen komen te zitten. Ik ben al 15 jaar betrokken bij de Nijmeegse gemeenteraad. Dat betekent dat ik ongeveer de helft van de tijd dat ik kan lezen al bezig ben met het lezen van gemeenteraadsstukken. Ik heb daarom besloten om me in 2022 niet opnieuw als lijsttrekker voor D66 op te werpen. Dat betekent dat er tijd is voor nieuw bloed, nieuwe kansen. In onze partij zijn er ontzettend veel talenten, ontzettend veel mensen die dat minstens net zo goed kunnen als ik. Blijf ik dan wel betrokken bij de partij? Zeker weten. Ik heb grote plannen, maar daarover later meer."

Opvolger

Vice-fractievoorzitter Lusanne Bouwmans heeft al laten weten dat ze het stokje wil overnemen van Van Elferen. D66, dat momenteel qua zetels de tweede partij in de Nijmeegse gemeenteraad is, maakt op basis van de Nijmeegse verkiezingsresultaten voor de landelijke verkiezingen van afgelopen maart een reële kans om in 2022 de grootste partij in de Nijmeegse gemeenteraad te worden.