Nieuws

Nieuwe technologie moet windmolenproblematiek oplossen

minder windmolens in het noordelijk deel van Gelderland
minder windmolens in het noordelijk deel van Gelderland © ANP
ARNHEM - Nieuwe technologie moet het probleem van windmolenbeperkingen in Gelderland oplossen. Dat zeggen Statenlid René Westra (VVD) en Ruud Koornstra - ondernemer en transitiedeskundige - in een debat bij het programma 'De week van Gelderland'. Westra pleit onder meer voor wiekenloze molens. Koornstra denkt dat er veel winst te behalen is met betere energieopslag in een slimme batterij.
Aanleiding voor de discussie is een rapport dat eerder deze week verscheen van de Cleantech Regio - gemeenten, bedrijven en organisaties in Noord-Gelderland die samenwerken aan CO2-uitstoot beperking. Uit onderzoek blijkt dat in het noordelijk deel van de provincie slechts 15 van de 62 eerder genoemde windmolens geplaatst kunnen worden.
Op en rond de Veluwe blijken veel minder mogelijkheden in verband met natuurwetgeving, onder andere door de aanwezigheid van de wespendief, een roofvogel. Bij Zutphen stonden windmolens veel te dicht bij woningen ingetekend. Ook hier moet er bakzeil worden gehaald.

Zonnepanelen in plaats van windmolens

Omdat de doelen van het klimaatakkoord van Parijs - een halvering van de CO2-uitstoot in 2030 tot opzichte van 1990 - wel gehaald moeten worden, zal er toch iets moeten gebeuren. Burgemeester Jos Penninx van Voorst - één van de zeven gemeenten uit de Cleantech Regio - stuurde het onderzoek aan. Hij zegt bij de 'Week van Gelderland' dat het energieverlies van veel minder windmolens deels opgelost kan worden met meer zonnepanelen op daken van bedrijven in de regio. Veel meer zonnepanelen op landbouwgrond juicht hij niet heel hard toe omdat de landbouwfunctie ook overeind moet blijven.
Ruud Koornstra wees erop dat er ook simpelweg minder windmolens en zonnepanelen nodig zijn als er van de opgewekte energie niet zoveel verloren zou gaan: "Kijk bijvoorbeeld naar industriepark de Kleefse Waard, waar alle bedrijven met energie en duurzaamheid bezig zijn. Daar wordt ook gewerkt aan een soort slimme batterij die overcapaciteit van opgewekte zonne-energie en windenergie kan opslaan. Hier maak je dan later gebruik van als er minder energielevering is."

Wiekenloze molens kunnen overal

Statenlid René Westra gelooft ook sterk in de nieuwe technologie van de wiekenloze windmolens, een soort windturbines waar de wind als het ware doorheen blaast. "Ze worden in het buitenland al op veel plekken gebruikt", legde Westra uit. "Je hebt bijvoorbeeld geen slagschaduw en geen geluidsoverlast. Je kunt er daardoor bijna overal mee terecht."
Penninx is niet negatief over nieuwe technologieën, maar wijst er wel op dat deze dan ook al wel functioneel moeten zijn wil je je doelen voor 2030 halen. Verder pleit Penninx nog voor meer nationale regie bij de energietransitie. Hij denkt dat dit noodzakelijk is voor het halen van de klimaatdoelen omdat de regio's tegen te veel problemen aanlopen zoals deze in het rapport naar voren komen.
Kijk het gesprek hier terug:
Nieuwe technologie moet windmolenproblematiek oplossen