Montferland op vingers getikt om voormalig hotel

MONTFERLAND - Montferland moet van de voorzieningenrechter handhaven op illegale overnachtingen van arbeidsmigranten in een voormalig hotel.

In afwachting van de papieren om een hotel te worden wilde de gemeente niet handhaven omdat het vergunbaar is.

Omwonenden waren het er niet mee eens en spanden een kort geding aan. De rechter gaat mee in de visie en stelt dat er sprake is van een overtreding van het bestemmingsplan. Pas na het verlenen van een omgevingsvergunning kan hiervan worden afgeweken. “Op dit moment ligt er echter geen aanvraag, zodat geen concreet zicht bestaat op legalisatie”, staat in het vonnis. Volgens Maarten Gerritsen, een van de omwonden die het kort geding aanspande, is de opdracht voor de gemeente nu duidelijk: “Ze moeten gewoon gaan handhaven en zorgen dat het eerst netjes een hotel wordt”, aldus de inwoner van de gemeente.

Maandag volgt bestuurlijk overleg over de gevolgen van de uitspraak voor Montferland. Inwoners en enkele lokale politieke partijen maken zich al tijden zorgen over het mogelijk illegaal verblijven van gasten in het hotel aan de Sint Jansgildestraat, maar wethouder Walter Gerritsen zag geen reden om sancties in te stellen. Wel werd bij een controle geconstateerd dat er in de avonduren meerdere personen aanwezig waren. De brandweer gaf volgens de wethouder aan dat er van een onveilige situatie geen sprake was.

Geen locatie arbeidsmigranten
De locatie, sinds vorig jaar eigendom van investeringsmaatschappij Smitjesland uit Gendt, wordt geen huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten. Het huisvesten van de buitenlandse werknemers mag wel, maar dan moeten ze als gasten verblijven in het hotel. “Alles blijft zoals het is”, liet Jan Buurman namens Smitjesland eerder weten. “We gaan het runnen als een hotel en alle betalende gasten zijn welkom.”

Foto: REGIO8

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
MONTFERLAND GEMEENTE MONTFERLAND REGIO8
Deel dit artikel: