Artikel

GLD doc - Wonen met water

Nederland is een waterland. Van oudsher zijn we gewend om ons overtollige water zo snel mogelijk af te voeren naar de zee, want we houden graag droge voeten. Dijken beschermen ons tegen overstroming en we hebben een Deltaplan om de zee buiten de deur te houden. Maar wat gebeurt er als de drinkwatervoorraad onder druk komt te staan?
De Nederlandse huishoudens verbruiken ongeveer twee derde van het water dat in Nederland door waterleidingbedrijven wordt geleverd.
Doordat er steeds vaker sprake is van extreem weer, lange periodes van droogte en korte periodes waarin relatief veel regen valt, wordt er gezocht naar oplossingen om de drinkwatervoorraad in de toekomst op peil te houden en te voorkomen dat de grond verdroogt. Kunnen we ons toilet niet spoelen met regenwater of ons eigen gezuiverde douchewater? Op Pampus is geen waterleiding en wordt onderzocht of er ter plekke drinkwater gemaakt kan worden. Zou dat ook op andere plekken kunnen?
In Silvolde wordt een groot aantal woningen in de Heuvelstraat helemaal vervangen. Naast het hergebruik van een deel van de oorspronkelijke bouwmaterialen komt er ook een ‘circulair’ watersysteem, dat heel veel water gaat besparen en verdroging moet voorkomen. Hoe werkt dat precies?
De documentaire Wonen met Water is op zondag 25 april te zien om 16.00 uur op TV Gelderland (daarna om 16.15 uur herhaald). Wonen op Water is het derde deel van de waterserie. Bekijk ook De toekomst van Water(deel 1)enDe waarde van water(deel 2).