Lokaal

Bouw windturbines gestart op terrein Centrale Gelderland

Bouw windturbines gestart op terrein Centrale van Gelderland
Bouw windturbines gestart op terrein Centrale van Gelderland © ENGIE
NIJMEGEN - De eerste paal voor de windturbines van windpark ‘De Groene Delta’ is woensdag geslagen. Het gebied bij de nog te slopen Centrale Gelderland wordt volop herontwikkeld. De windturbines moeten in het najaar al de eerste groene stroom leveren.
De twee turbines worden aan de noordzijde van het terrein geplaatst. Hierdoor is de afstand tot woningen zo groot mogelijk en wordt het terrein zo efficiënt mogelijk gebruikt.

Geluidsnorm en slagschaduw

Bij het uitkiezen van de turbines was geluid het belangrijkste criterium. In overleg met de klankbordgroep Centrale Gelderland, die bestaat uit vertegenwoordigers uit de regio, is er voorkeur gegeven aan het stilste type dat binnen de geluidsnorm valt. Ook worden de turbines voorzien van een mechanisme dat de turbines automatisch stilzet als de normen wat betreft slagschaduw worden overtreden.

Hoogte van de turbines

De turbines worden 84 tot 134 meter hoog; vergelijkbaar met de hoogte van de windmolens bij Ressen, maar veel lager dan de molens die mogelijk langs de A73 bij Beuningen komen: die zouden zo’n 240 meter hoog worden

Duurzame toekomst

Verantwoordelijk wethouder Noël Vergunst was erbij toen de eerste paal geslagen werd: “Hier op het ENGIE-terrein zie je de overgang naar duurzame energie live gebeuren. De oude energiecentrale verdwijnt, daarvoor in de plaats komen duurzame energiebronnen. Met de start bouw van de windmolens zetten we weer een belangrijke stap naar een duurzame toekomst: de windmolens leveren een belangrijke bijdrage aan de energiebehoefte van huishoudens en bedrijven in de regio.”De elektriciteit die door de windturbines wordt opgewekt kan gebruikt worden voor huishoudens, maar ook voor de opwek van groene waterstof en het opladen van elektrische voertuigen.