Zutphen stuurt beveiligers de straat op om coronaregels te handhaven

ZUTPHEN - Met beter lenteweer op komst schroeft de gemeente Zutphen de handhaving op. De gemeente gaat externe beveiligers inhuren die inwoners gaan aanspreken op de coronaregels. "Extra ogen en oren zijn noodzakelijk", aldus de gemeente.

Op de weekmarkt kun je de beveiligers donderdag voor het eerst tegenkomen, hier zullen ze de drukte reguleren en stroomlijnen. Ook zal er gesurveilleerd worden in de winkelstraten en het stationsgebied. Waarom Zutphen de beveiligers inzet, vertelt woordvoerder Anniek Neve.

Wat gaan de beveiligers precies doen?

"De beveiligers van Flair Security komen ons ondersteunen op de handhaving van Covid-19-maatregelen. Daarbij worden ook studenten van het ROC ingezet die door de beveiligers begeleid gaan worden."

De boa's en de politie zijn er toch om de Covid-19-maatregelen te handhaven? Is dat niet voldoende?

"Nee, dat is niet voldoende, zeker niet als het mooi weer gaat worden. Dan zijn extra ogen en oren noodzakelijk. We hebben zoveel extra taken, we moeten inwoners en ondernemers helpen de regels te volgen."

Welke bevoegdheden krijgen de beveiligers?

"De beveiligers worden aangewezen als toezichthouders, dat betekent dat zij mogen handhaven op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat gaat vooral om mensen aanspreken en het helpen naleven van de maatregelen. Vaak is dat aanspreken al genoeg. Past ook bij ons moreel kompas, het aanspreken van elkaar op basis van gezond verstand. Deze beveiligers zijn samen met de toezichthouders als aanvullende handhavers aanwezig in de binnenstad. Boa’s hebben meer bevoegdheden, zij mogen handhaven op het overtreden op de coronaregels."

Mogen de beveiligers ook boetes uitschrijven?

"Nee, die mogen geen boetes uitschrijven. Maar daar waar nodig zijn de Boa’s bereikbaar en kunnen ingeroepen worden om eventueel een boete uit te schrijven."

Als ze geen boetes mogen uitschrijven, heeft het dan wel zin om beveiligers in te zetten?

"Het gaat om gedrag en daar spreken we mensen op aan en hopen op die manier deze gedragsverandering te realiseren. Het gaat niet om het bekeuren. En waar dat toch noodzakelijk is, zullen we dat zeker doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ZUTPHEN GEMEENTE ZUTPHEN CORONA
Deel dit artikel: