Jacob (13) en zijn moeder mogen toch in Nederland blijven

NIJMEGEN - De 13-jarige Jacob en zijn moeder uit Nijmegen worden toch niet het land uitgezet. De twee hebben dinsdag te horen gekregen dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Dat laten hun advocaat Wil Eikelboom en woordvoerder Kees van den Bosch weten.

Jacob en zijn moeder vluchtten in 2015 uit Syrië, waar het oorlog was. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wilde de twee uitzetten naar Armenië, omdat ze van oorsprong Armeense christenen zijn. Ook vroeg de moeder daar eerst een paspoort aan, omdat het verhaal ging dat je zo gemakkelijk zou worden toegelaten als vreemdeling.

Zie ook: Vriendjes starten actie om gevluchte Jacob (13) in Nederland te houden

Ouders van vriendjes van de 13-jarige Jacob begonnen een actie om hem en zijn moeder in Nederland te houden. Ze zetten een petitie online die inmiddels meer dan 160.000 keer is ondertekend.

'Uniek geval'

Dinsdag kwam volgens Van den Bosch het definitieve besluit dat Jacob en en zijn moeder een verblijfsvergunning krijgen. Dat staat haaks op het conceptbesluit van vier weken geleden. “We kunnen wel raden hoe dat komt”, zegt de woordvoerder. “Volgens de IND zijn Jacob en zijn moeder een uniek geval en wordt er voor deze ene keer een uitzondering gemaakt.”

De moeder en haar zoon zijn vanzelfsprekend erg blij met het nieuws. “Ze vroegen een paar keer of het wel echt waar was. Net als wij konden ze het bijna niet geloven.”

Jacob en zijn moeder maakten in een bootje de overtocht naar Europa. De twee kwamen uiteindelijk terecht in Kamp Heumensoord bij Nijmegen, waar zij Van den Bosch leren kennen. De journalist nam hen drie maanden in huis, waarna ze een flat vonden.

Mediacircus

Met steun van het netwerk van Van den Bosch en de Voedselbank kunnen de twee zich redden. Voor Jacob was uitzetting naar Armenië een waar schrikbeeld. “Daar heb ik geen toekomst”, vertelde de 13-jarige onlangs aan Omroep Gelderland. “Ik ken daar niemand, ik ben er nooit geweest. Ik ben al vijf jaar hier. Ik heb hier al mijn activiteiten, ik zit op breakdance, ik zit op gitaarles, ik zit hier op school, havo. Dus hier is gewoon mijn toekomst.”

Jacob deed zijn verhaal ook op de landelijke televisie, waarna een heel mediacircus rond hem uitbrak. “Ik vind eigenlijk aandacht al niet zo heel leuk. Maar ik vind het wel fijn dat het zo veel herrie maakt en dat het alleen maar goede reacties krijgt. Want ik denk dat het serieus gaat helpen”, zei hij vorige week.

Bekijk hier de reportage over Jacob van vorige week:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
NIJMEGEN GEMEENTE NIJMEGEN
Deel dit artikel: