Eeuwenoude kelder ontdekt bij opgravingen

TIEL - Archeologen van ADC ArcheoProjecten hebben in Tiel een kelder uit de 15e of 16e eeuw gevonden bij opgravingen op een plek waar nieuwbouw moet komen. De vondst werd gedaan op een bouwplaats op de hoek van de Oliemolenwal met de Voorstad.

Naast de kelder zijn ook enkele muren, verschillende oude plavuizenvloeren en een mogelijke haard gevonden. Deze laatste vondsten lijken bij overblijfselen van huizen uit de 16e tot 18e eeuw te horen.

De kelder was grotendeels intact, maar het kelderdak was al verdwenen bij eerdere bouwactiviteiten. In de keldermuren waren enkele kaarsnissen aanwezig. Er waren verschillende ingangen naar de kelder geweest, die in de loop der eeuwen zijn gebouwd en weer dichtgezet.

Na inmeting en documentatie zijn de muur-, vloer- en kelderresten onder begeleiding van de archeologen verwijderd, zodat de heipalen voor de nieuwbouw nu kunnen worden geplaatst.

Kelder te zien bij opgraving Voorstad Tiel. Foto: Ton Arbouw

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
TIEL GEMEENTE TIEL
Deel dit artikel: