Rechter doet uitspraak in fipronilzaak

BARNEVELD - De rechtbank in Zwolle doet vandaag uitspraak in de strafzaak rond de zogeheten fipronilaffaire. De oud-eigenaren van ChickFriend en ChickClean hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) het verboden middel fipronil in honderden kippenstallen gespoten en daarmee de volksgezondheid in gevaar gebracht.

"Een enorme fraude in de voedselindustrie", stelt het OM. De twee mannen uit Barneveld en Nederhemert hoorden vorige maand twee jaar gevangenisstraf (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) en een totale geldboete van 50.000 euro tegen zich eisen. Ook mogen beiden drie jaar lang niet met gewasbeschermingsmiddelen werken, als het aan het OM ligt.

100 miljoen euro schade

In 2017 ontstond de fipronilcrisis. De chemische verboden stof fipronil was door het Barneveldse bedrijf Chickfriend in kippenstallen gespoten, waardoor 'fipronileieren' en vervuilde kippen moesten worden vernietigd. Ook werden bedrijven gesloten. Naar schatting zorgde de fipronil-affaire voor een schadepost van 100 miljoen euro voor de pluimveesector.

Volgens justitie hebben de twee verdachten willens en wetens met verboden middelen gewerkt in de voedselketen en daarmee risico's genomen voor de gezondheid van mensen en dieren.

Verdachten geven gebruik illegale middelen toe

De oud-eigenaren van ChickFriend gaven eerder al tijdens de rechtszitting toe verboden middelen te hebben getest, maar zeggen daarbij dat ze te goed van vertrouwen zijn geweest. Zo zouden ze het middel met fipronil via een Belgische leverancier hebben verkregen en werd hen voorgespiegeld dat het legaal was.

De oud-eigenaren houden dus vol dat ze niet wisten wat de samenstelling was van het mengsel, dat werd gezien als 'wondermiddel' tegen bloedluis. De verdachten geven wel toe dat ze chemische stoffen hebben verstopt en weggehaald.

Advocaten: geen celstraf, fipronil was niet schadelijk

De advocaten van de verdachten stellen dat er géén gevaar is geweest voor de volksgezondheid. Ze voerden eerder al aan dat de stof fipronil niet zo schadelijk is als nu wordt gezegd door justitie. Daarom verwachten ze vrijspraak op dat punt.

Volgens interne stukken van de overheid zou de chemische stof in de mate waarin het is aangetroffen niet gevaarlijk zijn. De rechter buigt zich verder over de kwestie en rond het middaguur wordt de uitspraak verwacht.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
BARNEVELD GEMEENTE BARNEVELD
Deel dit artikel: