Nieuws

Noodgedwongen minder hart- en kankeroperaties in Radboudumc

Een verpleegkundige op de intensive care bij een coronapatiënt
Een verpleegkundige op de intensive care bij een coronapatiënt © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het Radboudumc gaat de komende tijd minder hart- en kankeroperaties doen. Dit meldt het ziekenhuis op de website. Het aantal operaties wordt teruggeschroefd omdat de intensive care-afdeling volstroomt. Ook andere ziekenhuizen zien dat gebeuren.
Ziekenhuizen zien zich gedwongen de reguliere zorg steeds verder af te schalen, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ziekenhuizen en ic-hoofden. Er liggen landelijk nu bijna achthonderd coronapatiënten op de ic. Tot nu toe stelden ziekenhuizen vooral operaties uit voor problemen die geen acuut gezondheidsgevaar vormden, zoals knie- en heupoperaties.

Minder bedden

Het Radboudumc heeft het aantal bedden voor coronapatiënten moeten ophogen. "Dit heeft onherroepelijk als gevolg dat het aantal bedden dat vrij is voor reguliere zorg teruggebracht wordt", schrijft het Nijmeegse ziekenhuis op de website. Bij onder meer oncologische operaties en hartoperaties heeft de patiënt na afloop een IC-bed nodig voor het eerste herstel. En die bedden zijn nu vooral bezet door coronapatiënten.
‘De operationele teams kijken elke ochtend wat er wél kan, of er ruimte is op de ic voor een geopereerde’, aldus een woordvoerder in de Volkskrant. ‘Maar ze moeten ook kijken naar wat er niet kan.’

Gebrek aan personeel

De kern van het probleem is niet het beschikbare aantal bedden voor de ic’s. Ook beademings- en monitoringsapparatuur is ruim voorhanden. Diederik Gommers, ic-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, signaleert dat er simpelweg een gebrek is aan personeel.
Ziekenhuizen kampen met een hoog ziekteverzuim onder de medewerkers, oververmoeidheid en psychische problemen. ‘De rek is eruit’, zegt Gommers. ‘In sommige ziekenhuizen ligt het verzuim boven de 10 procent.’

Semi-spoed in de regio

Nog niet elk ziekenhuis is zover dat het de oncologische en hartoperaties afschaalt. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen geeft aan de coronapatiënten niet meer te kunnen opvangen zonder andere zorg af te schalen. Op de website geeft het CWZ aan dat het een ingewikkelde balans is tussen het opvangen van mensen met corona die ziekenhuiszorg nodig hebben en alle andere patiënten: "We willen zoveel mogelijk voorkomen dat mensen zoals in het voorjaar lang moeten wachten op een geplande afspraak. Net als in het voorjaar gaan acute zorg en semi-acute zorg zoals operaties en behandelingen bij kanker gewoon door".
Dezelfde situatie geldt voor het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. "Spoedzorg, semi-spoedzorg en oncologische behandelingen gaan zoals altijd door", schrijft het ziekenhuis. "Ook wij moeten meer bedden beschikbaar stellen op onze IC-afdeling, waarmee we onder meer ondersteuning kunnen bieden aan ziekenhuizen in andere regio’s die mogelijk een tekort aan IC-bedden hebben. Helaas zijn wij daardoor genoodzaakt om (...) operaties die planbaar zijn te verplaatsen naar een ander moment".