Nieuws

Afvalbedrijf wekt ergernis met jacht op kledingcontainers voor het goede doel

HELLOUW - Oude kleding inzamelen voor het goede doel. Tal van organisaties verdienen er een zakcentje mee en de kleding gaat doorgaans naar mensen die het goed kunnen gebruiken. Maar het mag niet, stelt de Rivierenlandse afvalinzamelaar Avri die de jacht op de illegale inzameling geopend heeft. Tot ergernis van anderen.
Directeur Anton Tins van basisschool De Kievitsheuvel in Hellouw werd recent onaangenaam verrast door een handhavingsbrief van Avri. Het schoolhoofd moet de witte kledingcontainer op het schoolplein verwijderen. Zo niet, dan kan hij een boete tegemoet zien.
Bekijk hier de video. De tekst gaat daaronder verder.
Avri opent jacht op illegale kledingcontainers voor het goede doel
Reden is dat de textielinzameling als huishoudelijke afvalstroom geldt. En dat is het domein van inzamelaar Avri. "Het ligt in de wet verankerd dat wij alle huishoudelijke afvalstromen moeten doen", zegt directeur Walter Brouwer. "We zien erop toe dat herdraagbare kleding goed terecht komt en dat alle andere stoffen op een goede manier verwerkt worden."

Oud textiel levert geld op

En er is nog een reden. "We krijgen geld voor die grondstof", zegt Brouwer, "waarmee de afvalstoffenheffing voor inwoners laag kunnen houden. Dat komt dus iedereen ten goede."
Tins had geen idee dat de container niet mocht. "Ik ben zeer ontstemd dat dit zomaar kan", zegt hij. "Terwijl we te goeder trouw inzamelen en niemand daar kwaad mee doen. Sterker nog: het is voor een goed doel. Daarbij verdient de school er jaarlijks een paar honderd euro mee."

'Private containers veel beter'

De container is van de organisatie Collect2help. "We staan door heel Nederland", vertelt Hylke Postma namens de organisatie. "In de meeste gemeenten hanteren ze de regel dat het op eigen terrein is toegestaan, in de openbare ruimte niet."
De kleding gaat naar een sorteerbedrijf en wordt onder meer in Afrika en Oost-Europa hergebruikt. Volgens Postma zijn zijn containers veel beter dan de ondergrondse van Avri. Postma: "De ouders en kinderen komen samen op het schoolplein of bij de sportclub en brengen daar goede kleding om te recyclen. Het is educatief voor de kinderen. In ondergrondse containers komt van alles terecht het is nat en vies en gaat vaak zo de verbrandingsoven in."

'Geen zicht op wat met textiel gebeurt'

Avri erkent dat er een probleem is met vervuiling door restafval in de ondergrondse containers. Maar deze wordt verwijderd om vervolgens de rest te recyclen als draagbare kleding, vezels voor nieuw textiel, poetsdoeken en isolatiemateriaal. Er wordt slechts tussen de 2 en 3 procent van het aangeleverde textiel afgekeurd, stelt de organisatie.
En bij andere inzamelaars is er geen zicht op wat er met de stroom gebeurt, stelt Brouwer. "Als er niks aan de kleding hoeft te gebeuren en je kunt het zo weer aan het rek hangen, dan is het ook geen afvalstof", zegt hij. "Een kringloopwinkel is prima. Maar hier is het probleem dat er van alles in die bak wordt gemikt en dan gaat alles door elkaar lopen. Dan moeten wij toch zekerheidshalve zeggen: dan doen we het gewoon niet."
Avri is momenteel op zes locaties bezig om de containers te laten verwijderen. Postma, die in ieder geval ook nog een container heeft in Zuilichem, laat weten dat hij bij de afvalverwerker en de desbetreffende gemeenten bezwaar maakt tegen de verwijdering.