Kleine windmolens mogen iets groter in Winterswijk, tot een hoogte van 25 meter

WINTERSWIJK - Grote windmolens zijn tot minimaal 1 januari 2023 verboden in Winterswijk, alleen voor windmolens tot 10 meter wordt een uitzondering gemaakt. Het college gaat die grens nu oprekken, zodat windmolens met een hoogte van 25 meter worden toegestaan.

Een eerste poging van wethouder Tineke Zomer om windmolens van 25 meter hoogte toe te staan strandde nog in november vorig jaar, maar de raadsfracties konden zich donderdagavond tijdens een commissievergadering wel vinden in een vernieuwd en volgens de fracties veel concreter voorstel. "Al vraag ik me af of er veel belangstelling voor is, want zo'n molen kost al gauw 60.000 euro", stelde raadslid Tom van Beek van Voor Winterswijk.

Moratorium

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in juni 2017 een verbod op windmolens tot 200 meter afgekondigd, een zogenaamd moratorium. Een meerderheid van de raad vond de molens niet passen in het coulissenlandschap van Winterswijk. Dit moratorium geldt voor onbepaalde tijd, het eerste evaluatiemoment kan na 1 januari 2023 worden gehouden.

Er is destijds een uitzondering gemaakt voor windmolens tot 10 meter hoogte en nu wil het college het moratorium aanpassen om die grens op te rekken naar 25 meter. Wethouder Inge Klein Gunnewiek zegde donderdagavond toe om over twee weken tijdens de raadsvergadering met een voorstel daartoe te komen.

De beoogde windmolens, met houten rotorbladen, zouden vooral bij boerenbedrijven op het erf een plek kunnen krijgen. In combinatie met zonnepanelen op het dak kan zo'n agrarisch bedrijf zelfvoorzienend zijn.

Ook zouden ze landschappelijk goed ingepast kunnen worden dankzij de houten onderdelen en een groene kleur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: