Nog voor de zomer duidelijkheid over railterminal bij Barneveld

BARNEVELD - Nog voor de zomer moet duidelijk worden of de gemeente Barneveld blijft inzetten op de railterminal bij het dorp Harselaar. Het plan gaat alleen door als er voor die tijd een exploitant gevonden is, meldde wethouder Didi Dorrestijn woensdag tijdens raadscommissieavond.

Uit een behoefteonderzoek blijkt dat Barneveldse ondernemers een railterminal wel zien zitten. Ook het college van B en W is voorstander, omdat het van mening is dat de terminal de economische positie van de regio Barneveld vergroot.

Zie ook: Barneveld wil railterminal, maar provincie gaat niet meebetalen

Aan de andere kant staat de provincie Gelderland. Die heeft laten weten géén voorstander te zijn en niet wil meebetalen. De provincie focust zich liever op de realisatie van een railterminal bij Valburg. Ook enkele raadsfracties gaven al aan het project waarschijnlijk niet te steunen.

Weerstand in gemeenteraad

Kritiek kwam er onder meer van Pro'98. De partij vindt dat het proces nu al veel te lang duurt. Al sinds 2007 wordt er namelijk al over een mogelijke railterminal gesproken. "Dit kost tijd en ambtelijke capaciteit, terwijl we genoeg andere dingen te doen hebben", sprak Frank van der Lubbe uit.

Ook Lokaal Belang is geen voorstander. "Er komt veel extra stik- en fijnstof vrij bij de tienduizenden vrachtauto's die naar de terminal komen. Hebben we dit al onderzocht?" ChristenUnie wilde weten hoe het zit met de kosten, nu de provincie niet mee wil doen.

Volgens wethouder Dorrestijn zijn er gesprekken met de provincie gevoerd en zijn er nog steeds mogelijkheden voor subsidie en is het niet de bedoeling dat de gemeente zelf gaat meebetalen. "Dat moeten marktpartijen gaan doen."

Daarnaast is er ook nog geen sprake geweest van een zogenoemd haalbaarheidsonderzoek, waarin zaken als de verkeersdruk en gevolgen daarvan onderzocht worden. De wethouder deelt met Pro'98 dat het proces inmiddels wel lang duurt. "Duidelijkheid hebben we ook nodig, maar daarvoor moet er wel eerst een exploitant zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
BARNEVELD GEMEENTE BARNEVELD
Deel dit artikel: