Apenheul in zwaar weer, dierenpark heeft twee miljoen euro nodig

APELDOORN - De Apenheul heeft dringend geld nodig. Het Apeldoornse dierenpark zit in zwaar weer vanwege de coronacrisis. Daarom heeft het park de gemeente en de provincie om een lening van 2 miljoen euro gevraagd.

Het gemeentebestuur van Apeldoorn wil die lening verstrekken, omdat anders de toekomst van het park in het geding komt. De Apenheul krijgt dan 10 jaar de tijd om alles terug te betalen. Maar het is de gemeenteraad die uiteindelijk de knoop moet doorhakken over het voorstel. De Apenheul benadrukt dat, ook al is extra geld nodig, het dierenpark op dit moment niet op omvallen staat.

Allebei een miljoen

Als reden voor de lening draagt het college verder aan dat de Apenheul 'natuurlijk erfgoed' is van Apeldoorn en de betekenis voor die gemeente, de Veluwe en de provincie ook van belang is. De provincie Gelderland moet nog een oordeel geven over de aanvraag.

In het voorstel van de gemeente verstrekken Apeldoorn en de provincie beiden een miljoen euro. Wel zitten er altijd risico's aan een lening. Zo kan het gebeuren dat de Apenheul failliet gaat, en zodoende de rekeningen niet meer kan betalen.

Als de provincie niet wil bijspringen, liggen alle risico's bij Apeldoorn. Daarnaast kan de lening worden aangemerkt als staatssteun.

'Geld nodig om te investeren'

De Apenheul reageert: "Helaas zijn we ook nu nog steeds gesloten. Apenheul krijgt geen structurele subsidies en is een stichting. Dit betekent dat we inkomsten vanuit ons park nodig hebben om te kunnen blijven investeren in ons park en onze missie om liefde voor de natuur te stimuleren. (...) We zijn erg blij met de voorgenomen financiële steun van de gemeente, die volgende week in de gemeenteraad wordt besproken."

Het park heeft inmiddels ook een donatie-pagina geopend op de eigen website.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: