Nieuws

Platgebeld over Duits grensbeleid: dit zijn de belangrijkste vragen en de antwoorden

Een auto gaat de Duitse grens over.
Een auto gaat de Duitse grens over. © ANP
DINXPERLO - Platgebeld worden ze, de medewerkers van Euregio Rijn en Waal. Sinds Duitsland een negatieve coronatest verplicht heeft gesteld voor iedereen die voet op Duitse bodem zet, staat de telefoon roodgloeiend, zegt Heidi de Ruiter. De organisatie ondersteunt grensbewoners, overheden en bedrijven bij vraagstukken zoals deze.
Ook de bezoekers van Omroep Gelderland zaten met de nodige vragen. Soms omdat ze om medische redenen in Duitsland moeten zijn, soms omdat ze erdoorheen rijden op weg naar een verre bestemming en soms om alleen even iets op te halen op Duits grondgebied. Namens de Euregio kan De Ruiter het gros van de vragen beantwoorden.

Ik wil naar een ziek familielid in Duitsland en blijf geen 24 uur. Heb ik dan een test nodig?

"Je kan het simpel bekijken door te stellen: iedereen die voet op Duitse bodem zet, heeft een test nodig. Dus als je naar een ziek familielid gaat, heb je ook een testuitslag nodig. Je behoort tot de groep uitzonderingen van mensen die werken of studeren over de grens of een zorgplicht hebben. Je test mag dan maximaal 72 uur oud zijn. Als je niet tot de uitzonderingen behoort en naar Duitsland wil, mag je testuitslag maximaal 48 uur oud zijn."

Wat voor een test moet het zijn: een commerciële test, of mag het ook een zelftest zijn van de apotheek?

"Het kan geen zelftest zijn, want er moet een officieel certificaat bij zitten waar het moment van testen op staat. Het kan dus geen zelftest zijn, die je tegenwoordig bij de apotheek kan kopen. Je bent aangewezen op een commerciële test, want de GGD neemt geen testen af ter preventie."

Ik passeer Duitsland alleen om naar mijn werk in Nederland te gaan. Dus ik ga van Nederland, door Duitsland, naar een andere plaats in Nederland. Heb ik dan een test nodig?

"Nee. Als je in de auto blijft zitten, heb je geen test nodig."