Nieuws

HAN en Radboud Universiteit starten met pilot zelfsneltesten

De campussen van Nijmegen.
De campussen van Nijmegen. © Gemeente Nijmegen
NIJMEGEN - Vierhonderd studenten uit Arnhem en Nijmegen gaan de komende weken meedoen aan een pilot van de HAN en RU, om te bekijken of zelfsneltesten het studentenwelzijn kunnen vergroten. In verschillende projecten worden de zelftesten ingezet om te onderzoeken of er in het nieuwe studiejaar meer fysiek onderwijs kan gaan plaatsvinden.
De pilot start op 8 april. Studenten die hebben aangegeven dat ze willen meewerken aan de pilot krijgen van tevoren online uitleg over hoe de zelftest werkt. Daarna moeten ze voordat de bijeenkomst begint de test afnemen. Is de uitslag negatief, dan mogen de studenten deelnemen aan de onderwijsactiviteit. Daarbij moeten ze wel nog steeds 1,5 meter afstand houden.

Werkgroepen en lezingen

De pilot bestaat uit verschillende onderwijsactiviteiten. De opleiding Automotive organiseert vier keer een werkgroep op het IPKW in Arnhem, en ook de Radboud Universiteit verwelkomt studenten bij werkgroepen van de Honours Academy en de cursus Microeconomics. Daarnaast organiseren studieverenigingen van de HAN een aantal lezingen waarbij steeds zo’n honderd studenten aanwezig mogen zijn.
De pilot in Arnhem en Nijmegen is onderdeel van een landelijke pilot. Bij acht onderwijsinstellingen wordt onderzocht wat de toegevoegde waarde van de zelftesten is. In Nijmegen ligt de nadruk op studentenwelzijn en het gebruik van de zelftesten. Onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit onderzoeken de impact aan de hand van vragenlijsten. De eerste resultaten worden in mei verwacht.