Nieuws

Negatieve test nodig om naar Duitsland te reizen

Negatieve test nodig om naar Duitsland te reizen
Negatieve test nodig om naar Duitsland te reizen © ANP
BEEK GEM MONTFERLAND - Gelderlanders die vanaf dinsdag naar Duitsland willen, moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dat komt omdat de Duitse regering Nederland als hoogrisicogebied bestempelt vanwege het "bijzonder hoge" aantal coronabesmettingen. Ook moeten Nederlanders hun reis online aanmelden als ze langer dan 24 uur in Duitsland blijven.
Er komen overigens nog geen strenge grenscontroles. Wel kunnen Nederlanders door de politie aan de kant worden gezet en worden gecontroleerd.

Maximaal 72 uur geldig

De test moet maximaal 48 uur voor binnenkomst zijn uitgevoerd en is maximaal 72 uur geldig. Pendelaars die regelmatig de grens moeten oversteken voor werk of opleiding moeten dus tot twee keer in een werkweek worden getest. Iedereen die regelmatig naaste familieleden in Duitsland bezoekt, moet ook regelmatig worden getest. Mensen kunnen een afspraak maken met een particuliere testlocatie, niet via de GGD.
Voorheen zag Duitsland Nederland als risicogebied, wat inhield dat reizigers pas na 48 uur een coronatestuitslag hoefden te laten zien. Toen kon dus nog wel zonder test in Duitsland worden getankt of gewinkeld.

Vierde buurland

Nederland is na Polen, Frankrijk en Tsjechië het vierde buurland van Duitsland dat als hoogrisicogebied wordt gezien. Dat gebeurt als er meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn in zeven dagen.