Lisa wordt langzaam blind: 'Ik doe wat ik wil, nu het nog kan'

ARNHEM - Het is onvoorspelbaar hoe het loopt, maar waarschijnlijk wordt ze blind. Lisa van Schalen (16) uit Arnhem heeft een oogziekte waardoor haar zicht steeds slechter wordt. "Ik doe nu alles wat iemand normaal verspreid over zijn leven zou doen."

Lisa kijkt als het ware door een wazige tunnel. Op dit moment ziet ze nog 20 tot 30 procent en de buitenste randen van haar gezichtsveld zijn al weg. Hoe het in de toekomst verder gaat met haar zicht, weet ze niet. "Het zou kunnen dat ik snel blind word, maar het kan ook nog heel lang duren voor er iets verandert."

Lisa doet haar verhaal in Koepel van Vrijheid, een programma waarin jongeren 72 uur vastzitten in de Koepelgevangenis in Arnhem. Zo beleven ze hoe het is om opgesloten te zijn en delen ze hun ervaring met vrijheid.

De Arnhemse tiener vindt het eng dat ze niet weet wat er komen gaat. "Maar ik kan het niet anders maken dan het is. Dus ik moet er mee leven. En het heeft geen zin om de hele dag op je kamer te gaan zitten huilen, daar wordt het niet beter van."

Bekijk de uitzending waarin Lisa haar verhaal vertelt. De tekst gaat eronder verder.

Geen dierenarts, maar assistente

Dus Lisa maakt er nu maar het beste van. Zo is ze recent op vakantie geweest naar New York. "Ik wilde daar heel graag naartoe en nu kon ik het nog zien", legt ze uit. "Ik ben ook op skivakantie geweest en met vrienden tijdens een vakantie gaan paardrijden op het strand. Ik doe het allemaal nu."

"Ik ben heel positief opgevoed. Mijn ouders zeiden altijd: denk vooral in oplossingen en niet aan wat niet kan", gaat de 16-jarige verder. Maar nu ze bezig is met een vervolgopleiding, loopt ze toch tegen dingen aan. "Ik wilde heel graag dierenarts worden, maar omdat ik niet genoeg kan zien heb ik dat al moeten veranderen naar dierenartsassistente."

Leven in het nu

Ook iets wat voor veel mensen verwaarloosbaar lijkt, is voor Lisa een groot ding. "Ik kan niet meer naar school fietsen, dat gaat gewoon niet meer. Ik ga nu één keer per week met een vriendin op de tandem naar school. Dat waardeer ik heel erg, omdat ik ook gewoon een soort van normaal wil zijn, fietsen zoals iedereen. En dat kan nu."

Zie ook: Pepijn emigreerde op zijn 14e naar Spanje: 'Ik voelde me twee jaar lang erg eenzaam'

Over de toekomst nadenken vindt ze lastig. "Ik denk dan vooral aan mijn ogen. Maar verder niet. Omdat ik niet weet hoe het zal zijn. Hoe slecht het zal zijn of dat het zo blijft..." Op dat punt zet ze haar gedachten stil. "Ik leef in het nu en ik doe nu alles wat ik wil en kan. En daar ben ik tevreden mee."

Koepel van Vrijheid verschijnt iedere zaterdag om 10.00 uur op het YouTube-kanaal van Omroep Gelderland. Ook wordt het programma iedere zaterdag om 17.20 uur uitgezonden op TV Gelderland (ieder uur herhaald).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: