Nieuws

'Sem Vijverberg Stadion', De Graafschap speelt vanavond in speciaal decor

De Graafschap is vrijdag begonnen met de aankleding van het 'Stadion Sem Vijverberg'.
De Graafschap is vrijdag begonnen met de aankleding van het 'Stadion Sem Vijverberg'. © De Graafschap
DOETINCHEM - In een speciaal decor speelt De Graafschap vanavond (20.00 uur) tegen FC Dordrecht. De voorbereidingen om het stadion 'aan te kleden' zijn vrijdag begonnen.
Het duel staat in het teken van een pas geboren kindje dat in 2006 door ernstig geweld om het leven werd gebracht en in een vijver in Doetinchem werd gevonden. Hij kreeg later de naam Sem Vijverberg mee. De zaak werd nooit opgelost en is door de politie nu opnieuw in de publiciteit gebracht.
Tientallen nieuwe tips kwamen inmiddels binnen. "Overweldigend en hartverwarmend om te zien hoeveel enthousiasme en betrokkenheid er in de samenleving is, om dit intrieste misdrijf op te lossen', aldus de politie deze week.

Ballon

Ook op De Graafschap werd als uithangbord van de Achterhoek een beroep gedaan. De club zegde direct zijn medewerking toe. Voor de wedstrijd, die live op TV wordt uitgezonden, zal aandacht voor de 'cold case' worden gevraagd. Op de Roodbergen-tribune liggen spandoeken. De spelers en scheidsrechters dragen speciale shirts en bij een minuut stilte voor de wedstrijd wordt een ballon opgelaten.
Vrijdagochtend werden de doeken neergelegd op de Roodbergen-tribune.
Vrijdagochtend werden de doeken neergelegd op de Roodbergen-tribune. © De Graafschap
De Graafschap heeft er deze week in de spelersgroep ook bij stil gestaan. "Indrukwekkend dat zoiets bestaat", verwoordt trainer Mike Snoei zijn gevoelens over de bizarre zaak."

Invloed

"Je kunt het je gewoon niet voorstellen. Natuurlijk, dit heeft invloed. Ook op de jongens. Een aantal spelers zoals Jordy Tutuarima, Ted van de Pavert, Daryl van Mieghem hebben kleine kinderen. Je merkt dat er in de groep over gesproken wordt. Wat De Graafschap doet is een bijzonder goede actie. We hopen een steentje bij te dragen. Al helpt het maar een heel klein beetje", aldus Snoei.

Scheiden

"Als je ziet wat daar gebeurt is, staan de rillingen op je lijf", zegt aanvoerder Van de Pavert. "Het is in en intriest." En Tutuarima: "Aan tafel heb je het er natuurlijk over. De Graafschap toont zich altijd maatschappelijk betrokken. Ik vind het een mooi initiatief en waarom zou je het niet doen?" Snoei denkt wel dat de spelers de knop vanavond om kunnen zetten. "Dat kunnen ze ook wel weer goed scheiden. Wij moeten ook verder waar me mee bezig zijn."
Promotie staat de komende weken op het spel. In die strijd liep De Graafschap de afgelopen weken averij op. Thuis tegen Excelsior kwam de formatie van trainer Mike Snoei niet verder dan 1-1. Zondag in Breda werd met 3-1 verloren van NAC. Maar omdat SC Cambuur en Almere City punten morsten, zakte De Graafschap niet op de ranglijst. De spanning om de bovenste twee plaatsen is om te snijden.
Jordy Tutuarima donderdag op De Vijverberg.
Jordy Tutuarima donderdag op De Vijverberg. © Omroep Gelderland
Jordy Tutuarima, die al weken tobt met lichte knieklachten, is nog een klein twijfelgeval maar de linksback zit vrijwel zeker gewoon bij de selectie. Snoei zal daarom opnieuw een keuze moeten maken wie tegen de nummer negentien FC Dordrecht op die positie gaat spelen. Roland Baas is de andere gegadigde.

Systeem

Mogelijk speelt De Graafschap vanavond met vier verdedigers en drie spitsen tegen laagvlieger FC Dordrecht. Snoei zinspeelt al weken op een verandering van het systeem. In de tweede helft schakelde De Graafschap tegen NAC al over naar een formatie met drie aanvallers. De verwachting is dat Mo Hamdaoui op de vleugels een basisplaats heeft, waarschijnlijk is dat op links.

Makkelijk programma?

De Graafschap speelt op Tweede Paasdag opnieuw. Dan staat een uitwedstrijd bij FC Utrecht, dat zeventiende staat, op de rol Daarmee heeft De Graafschap een op papier makkelijker programma dan de concurrenten. Zo speelt Almere City bijvoorbeeld vrijdag tegen NEC en drie later dagen tegen Roda JC. NAC speelt tegen Jong Ajax en de nummer vijf Go Ahead Eagles, die als sleeping giant misschien ook nog wel kan stijgen.
Vermoedelijke opstelling De Graafschap: De Boer, Lelieveld, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Lieftink, Leemans, Verbeek; Hamdaoui, Seuntjens, Van Mieghem.