Arnhem en omstreken / Achterhoek

Provincie legt handel in stikstofrechten van boeren stil

Huis der Provincie.
Huis der Provincie. © Provincie Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland legt binnenkort de stikstofhandel bij boeren stil. Dat doet de provincie om de ongebreidelde uitkoop van agrarische bedrijven te voorkomen.
Als het aan een meerderheid van de Statenleden lag, was het vorig jaar al niet mogelijk om stikstofrechten van boeren op te kopen, maar met een deel van de agrarische sector bleek dat toch te kunnen.
"Dat kwartje viel pas later", vertelt een woordvoerder. "Ik kwam erachter omdat boeren mij benaderden", vertelt CDA'er Daisy Vliegenthart. Zij diende Statenvragen in.
Het gaat allemaal om extern salderen. Dat is het opkopen van stikstofrechten om bijvoorbeeld een weg aan te leggen. De provincie Gelderland heeft daar vooral bij agrariërs zorgen over. Er is vrees dat het platteland wordt leeggekocht en berooid achterblijft.

Partijen wisten niet ondanks motie

Zonder stikstofrechten kan er vrijwel niets. Zeven partijen dienden vorig jaar een motie in om ongebreidelde handel met boeren te voorkomen. Een rondgang leert dat die partijen niet op de hoogte waren dat met bijvoorbeeld geitenhouderijen wel kon worden gehandeld. Ook de provincie realiseerde zich dat dus pas later.
Dat komt omdat het verbod alleen gold voor bedrijven met dierrechten, maar een deel van de agrarische sector werkt zonder dat soort rechten.
Om de boel te repareren wordt nu dat deel van de stikstofhandel tijdelijk stilgelegd. Wanneer dat precies ingaat is nog niet duidelijk.