Nieuws

'Pieter Omtzigt for president', Achterhoekse boeren in de bres voor Kamerlid

Akkerbouwer Gert-Jan Geessink uit Groenlo betuigt zijn steun aan Omtzigt.
Akkerbouwer Gert-Jan Geessink uit Groenlo betuigt zijn steun aan Omtzigt. © Gert-Jan Geessink
BARCHEM - Een deel van de boeren in de Achterhoek betuigt deze week zijn steun aan CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat doen ze door trekkers en borden met de tekst 'Pieter Omtzigt for president' langs wegen neer te zetten.
Er is veel te doen over Omtzigt, die een prominente rol speelde bij het ontrafelen van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Op uitgelekte notities van verkenner Kasja Ollongren was te zien dat bij de kabinetsformatie wordt gesproken over een 'functie elders' voor het Kamerlid. Momenteel zit de CDA'er overwerkt thuis.

Oproep

Omtzigt staat volgens voorman Rutger van Lier van de Boeren Samenwerking Achterhoek (BSA) 'voor alles waar wij ook al anderhalf jaar voor in de weer zijn'. Hij noemt onder meer de 'overtollige regelgeving', 'vieze politieke spelletjes' en 'het neerkijken op het platteland'.
De actiegroep heeft boeren door heel het land gevraagd om borden langs provinciale wegen, spoorlijnen en snelwegen te zetten. Die oproep krijgt als eerste gehoor in de Achterhoek, waar volgens Van Lier de meest actieve groep van het land woont.
Het bord van melkveehouder Gerrit Griemelink uit Barchem.
Het bord van melkveehouder Gerrit Griemelink uit Barchem. © Gerrit Griemelink
“Als één schaap over de dam is, volgen er meer. Vaak ontstaat zoiets tussen een vader en zoon aan de keukentafel. De zoon ziet dit voorbijkomen in appgroepen en vraagt dan aan zijn vader: moeten wij geen bord langs de N18 zetten?”, schetst Van Lier.

Hartverwarmend

Zondag was er al een steunmars voor Omtzigt in zijn woonplaats Enschede. Volgens Van Lier hebben er ook boeren een grote fruitmand bij het Kamerlid thuisgebracht. “Ik hoorde dat hij onze acties als hartverwarmend ervaart”, aldus de voorman.
Pieter Omtzigt noemt alle steun 'soms zelfs iets ongemakkelijk':