Nieuws

Oud-profvoetballer krijgt hogere straf voor doodsteken Winterswijker

De doodgestoken Roelof Esman uit Winterswijk.
De doodgestoken Roelof Esman uit Winterswijk. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Het gerechtshof in Zwolle heeft oud-voetbalprof Ruud ter H. veroordeeld tot 14 jaar cel voor het doodsteken van Winterswijker Roelof Esman. Zijn broertje Frank ter H. is daarvan vrijgesproken.
De steekpartij ontstond midden in de nacht in een café bij een camping in het Twentse Reutum. Een vechtpartij in het café werd gesust, maar Ter H. pakte een mes uit de keuken en stak de Winterswijkse broers Angelino en Roelof neer.
Roelof overleed aan zijn verwondingen. Zijn broer Angelino werd ook geraakt, maar overleefde het.
De broers Ter H. werden in 2018 door de rechtbank veroordeeld tot 12 jaar cel. De straf voor de oud-profvoetballer van onder meer AGOVV Apeldoorn valt hoger uit, omdat het hof hem zwaar aanrekent dat hij na de vechtpartij in het café buiten de confrontatie heeft gezocht en daarbij heeft gestoken. Ook het 'onherstelbare leed' dat hij de nabestaanden heeft aangedaan, wordt meegenomen.
Ruud ter H. zelf verklaarde dat hij het mes van het slachtoffer had afgepakt en de Winterswijkers tijdens de worsteling zou hebben gestoken.

Broertje vrijgelaten

Frank ter H. is vrijgesproken van doodslag, omdat geen enkele getuige hem met een mes in zijn hand heeft gezien. Ook zijn geen sporen aangetroffen waaruit kan worden afgeleid dat hij het slachtoffer heeft neergestoken.
Het broertje van de ex-prof is na de uitspraak direct vrijgelaten. Hij is weliswaar veroordeeld tot een jaar cel voor openlijke geweldpleging, maar hij zat al langer in de gevangenis.